Budistička većina u Mijanmaru terorizira muslimansku manjinu, tisuće ljudi ubijeno

U pokrajini Arakan, na zapadu države Mijanmar, budisti su napali muslimane, pripadnike etničke skupine Rohingya. O točnom broju stradalih još se špekulira, no strahuje se da je ubijeno više tisuća ljudi.

Jedina ekipa koja je uspjela ući na mjesto nemilih događaja, humanitarna ekipa UN-a, priopćila da je broj stradalih daleko veći od onog koji navode vlasti.

Kako piše Advance.hr, u kolumni za The New York Times, Moshahida Sultana Ritu sa sveučilišta u Dhaki, piše: “Ovo nije samo sektaško nasilje, ovo je državno sponzorirano etničko čišćenje, a zemlje svijeta ne vrše pritisak na vlasti u Mijanmaru da se ovo zaustavi. Čak ni Aung San Suu Kyi nije progovorila o ovome”.

Jedina ekipa koja je uspjela ući na mjesto nemilih događaja, humanitarna ekipa UN-a, priopćila da je broj stradalih daleko veći od onog koji navode vlasti.

Informacije iz Mijanmara teško je dobiti. Tamošnje vlasti su stopirale prolazak medijskih ekipa i zabranile mještanima izlazak na ulice.

Mijanmarski dužnosnici priopćili su da je došlo do sukoba između Rohingya muslimana i budista i da je u sukobu poginulo 80 osoba, dok muslimanski aktivisti tvrde da se radi o znatno većem broju poginulih. Po njihovim informacijama radi se o tisućama stradalih.

Međunarodni promatrači upozoravaju da bi ovaj vjerski sukob mogao ugroziti reformske procese koje vlasti sprovode od 2010.godine.

Vlast je objavila da je povod sukobima u Mijanmaru bilo silovanje jedne budistkinje koje je navodno izvršila grupa muslimana, ali ovdje se po svemu sudeći radi o problemu sa dosta dubljim korijenima, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Muslimani u Mijanmaru imaju status “skupine bez nacije”, a pošto se radi stanovništvu bengalskog porijekla, oni i dalje govore bengalskim dijalektom. Dok službeni Bangladeš smatra da su Rohingya domicioni stanovnici Mijanmara, Mijanmar tvrdi da su oni ovo područje naselili invazijama nakon 1948.godine.

Koordinator turske humanitarne fondacije IHH za Mianmar, Sait Demir, kazao je da je u napadu na Rohingya muslimane ubijeno mnogo ljudi, a da tamošnji budisti nisu pretrpjeli nikakve štete.

U izjavi za agenciju Anadolija Demir je rekao da je prošlog tjedna pokušao ući u Mijanmar, ali da mu je ulazak zabranjrn, te je dodao da je posjetio izbjegličke kampove na granici Bangladeša u koje su mješteni muslimani koji su napustili Mijamar bježeći pred nasiljem.

“U posljednjih mjesec dana u Arakanu je ubijeno više od 1500 muslimana, a preživjeli žele da im se dozvoli da izbjegnu u Bangladeš. Vlasti Bangladeša ne žele prihvatiti izbjeglice zbog političkih i materijalnih poteškoća. I ranjenici koji su uspjeli preći granicu imaju velike probleme jer im niko ne želi pružiti pomoć. Tamo se ruše džamije i ljudima se sprječava da obavljaju molitve. Svi tamošnji pokreti su usmjereni protiv muslimana“, kazao je Demir.

Najnovije vijesti koje dolaze iz te zemlje su izuzetno zabrinjavajuće – bivši general iz vojne hunte, koja je vladala desetljećima, i aktualni predsjednik Mijanmara – Thein Sein – predložio je ovog tjedna “jedino rješenje” za gotovo milijun Rohingya muslimana u zemlji – da ih se sve smjesti u posebne izbjegličke kampove koje vodi UNHCR.

Oko 90 posto stanovnika Mijanmara su budisti, dok je muslimana oko 4 posto. Između 800.000 i milijun pripadnika etničke skupine Rohingya, muslimsnake vjeropsipovijesti, živi u Mijanmaru te još nekoliko stotina tisuća u susjednom Bangladešu. Njima su u Mijanmaru zakinuta brojna osnovna ljudska prava. Unatoč činjenici da žive na ovim prostorima više generacija, zabranjuje im se posjedovanje zemlje i zbog toga su često suočeni s kroničnom nestašicom hrane.

Zabranjuje svaki izlazak iz pokrajine Rakhine na granici s Bangladešom. Tisuće nastoje u brodovima pobjeći u Maleziju i druge države. The New York Times ističe kako ni “najliberalniji politički elementi” u zemlji nemaju sluha za ove ljude.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*