Buduća istočna granica EU: Radi se veliki schengneski granični prijelaz pokraj Metkovića

Punom parom podižu se buduće istočne granice Europske unije. Novcem iz Bruxellesa radi se veliki schengneski granični prijelaz u Kuli Norinskoj pokraj Metkovića. Proširuju se i postojeće granice oko tzv. Neumskog koridora. Režim kretanja putnika neće se bitnije mijenjati, no prijevoz robe teritorijem BiH do ponovnog ulaska u Hrvatsku strogo će se kontrolirati, izvještava Hrvatska radio-televizija (HRT).

Navode da će kamioni nestati iz središta Metkovića. U Kuli Norinskoj niče velebni schengenski prijelaz koji će preuzet veterinarsku i kontrolu hrane prema BiH i koji je zajedno sa pristupnim cestama vrijedan je 60 milijuna eura. HRT izvještava da se malo južnije kod Neuma proširuje granični prijelaz Klek. Kamioni koji tu napuštaju EU do ponovnog ulaska u Hrvatsku kod Zatona strogo će se kontrolirati.

Kamionima koji prevoze robu kroz Neum navodno će se mjeriti vrijeme koje je inače potrebno za prolazak kroz BiH kako ne bi bilo nepotrebnog zaustavljanja i skretanja. Osim toga, kamionima će se ugrađivati i posebni žigovi koji će se provjeravati na ponovnom ulasku u RH. No stroga kontrola vremena za vozače nije najsretnije rješenje.

Najbolje bi bilo da se ide preko videonadzora, čipiranje na tako malu relaciju je preskupo i nema nekog efketa jer samim tijekom kojim prolazi taj koridor on se može na samo jednom mjestu zloupotrijebiti da netko skrene, smatra direktor Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Marijan Banelli, prenosi HRT.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*