Bugajski: Nakon Hrvatske, do kraja desetljeća ni jedna zemlja regije neće u EU

Sasvim iskreno – ne očekujem mnogo. Mislim, razumije se, da će se nastaviti proces stabilizacije i pridruživanja u kojem se zemlje Zapadnog Balkana već nalaze, iako u različitim fazama. Hrvatska će postati članica Europske unije u srpnju 2013. godine pod pretpostavkom da sve članice Unije ratificiraju njen ulazak, što se ne može stopostotno garantirati – ali pretpostavljam da će se to dogoditi. Nakon toga mislim da će se osjetiti sadašnje raspoloženje u Europskoj uniji koje odiše veoma snažnim protivljenjem njenom daljem širenju – bar u neposrednoj budućnosti.

Dakle, ne očekujem da će bilo koja država u području uskočiti u brzu traku na putu ka Europskoj uniji, odnosno, ne vjerujem da ćemo dobiti novu članicu Unije iz područja u idućih nekoliko godina. Definitivno ne do kraja ovog desetljeća. Mislim da je za opis sadašnje politike Europske unije malo reći da je to zamor od proširenja, prije bih rekao da je to iscrpljenost od proširenja. Birači zemalja-članica Unije – a njihove stavove, naravno, prate njihovi političari – jednostavno ne žele da uvoze nove probleme u svoju europsku obitelj.

Janusz Bugajski, ravnatelj projekta Nove europske demokracije u washingtonskom Centru za međunarodne i strateške studije, u odgovoru na pitanje što očekuje u kalendaru širenja Evropske unije ka Zapadnom Balkanu, nakon ulaska Hrvatske u Uniju

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*