Bugarska: Šestero poginulih u terorističkom napadu na autobus s izraelskim turistima

Autobus s izraelskim turistima eksplodirao je na aerodromu Sarafovo u bugarskom gradu Burgas. Poginulo šest osoba a jedna je osoba preminula u bolnici.

U bolnice je dovezeno 30 ranjenih osoba, troje je u teškom stanju. Među stradalima su i dijete od 11 godina i dvije trudnice.

Kako su ispričali svjedoci događaja, turisti su ulazili u tri autobusa kada je u jednom od njih eksplodirala bomba. Plamen je zahvatio i obližnje automobile na parkiralištu. Najvjerojatnije bomba je postavljena u prtljažnom prostoru autobusa i to nakon što je avion sletio.

Policija traga za drugom eksplozivnom napravom jer, kako se neslužbeno doznaje, nekoliko minuta prije slijetanja aviona iz Izraela, turističku agenciju je nazvao muškarac koji je rekao kako će izraelske turiste u Bugarskoj dočekati dvije bombe.

Eksploziju su okarakterizirali kao teroristički čin. Zračna luka u Burgasu je zatvorena i ostat će dok ne bude opet potpuno sigurna, a letovi su preusmjereni na Varnu.

U siječnju je bilo izvješća o tome kako je Izrael tražio Bugarsku da pojača sigurnost izraelskih turista koji putuju autobusom.

Američki predsjednik Barack Obama je osudio teroristički napad na Izraelce. “Snažno osuđujem današnji barbarski teroristički napad na Izraelce u Bugarskoj. Moje misli i molitve idu obiteljima poginulih i ranjenih, napisao je Obama.Sjedinjene Države stat će uz svoje saveznike i pružiti svu potrebnu pomoć da se identificiraju i pred lice pravde privedu počinitelji toga napada”, kaže se u Obaninu priopćenju o napadu.

Europska unija također je reagirala je na napad na izraelske turiste. Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije je priopćila da je šokirana tom viješću i zatražila kažnjavanje krivaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*