Bundestag: Hrvatska nije ispunila uvjete za članstvo u EU

U Europi se ponovno javljaju skeptici koji smatraju da nismo ispunili uvjete za ulazak. I to ondje gdje bismo najmanje očekivali – u Njemačkoj. Dosad su to bila upozorenja iz njemačkih medija, ali sada stižu i iz utjecajnih političkih krugova.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert smatra da najnovije izvješće Europske komisije o napretku treba shvatiti ozbiljnote da Hrvatska, očito, još nije spremna za ulazak. S druge strane, njemačka vlada na svojoj internetskoj stranici objavljuje kako vjeruju da Hrvatska može u roku ispuniti postavljene uvjete.

Hrvatska diplomacija ozbiljno je shvatila to upozorenje pa je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odmah otputovala u Luxemburg, kako bi na sastanku s njemačkim ministrom vanjskih poslova sve razjasnila.

“U kontaktu smo s predstavnicima njemačke vlade i zastupnicima njemačkog parlamenta. Svako upozorenje uzimamo ozbiljno. Smatramo da je Hrvatska u stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je u ovom izvješću dobila. Mislim da ovo stajalište donekle odražava i skepsu koja općenito postoji u Europi prema proširenju. Zadaće su velike i važne, ali mi smo u stanju to ostvariti”, izjavila je Pusić za HTV.

Predsjednik Sabora Josip Leko izjavio je za Hinu da Hrvatska vjerodostojno ispunjava svoje obveze vezano uz pristupanje Uniji, da će tako nastaviti te da će je države EU-a prepoznati kao poželjnu članicu.

Podsjetio je da je šef Delegacije EU-a Paul Vandoren Saboru predstavio izvješće Bruxellesa, čiji je opći zaključak “da je RH ne samo napredovala nego zaista vrlo odgovorno, vjerodostojno ispunjava svoje obveze, da će nastaviti tim tempom te da će sve obveze ispuniti prije proljetnog izvješća o napretku”.

A primjedbe su ozbiljne. Njemački Bundestag tvrdi da zagrebačke dobre namjere i obećanja nisu dovoljni. Promjene u Hrvatskoj moraju biti konkretne i vidljive. Pomalo neočekivane vijesti, i to baš iz zemlje koja nam je dosad uvijek pokazivala naklonost. Zato je logično pitanje – jesu li promjenu njemačkog stajališta izazvale neke naše pogreške.

“To možemo zahvaliti činjenici da smo se iz neke podređene ili klijentelističke pozicije polako razvili u poziciju normalne državu, koja radi svoje poslove, koja ima dobre odnose sa svima, niti snishodljivo niti prepotentno”, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova RH.

U svakom slučaju, neka su pitanja otvorena. Možda će već sutra dobiti i odgovore, u razgovoru naše ministrice s njemačkim kolegom Gvidom Westerwelom, koji, ne zaboravimo, pruža Hrvatskoj punu potporu. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*