Bušatlija: Pelješki most visine 35 metara je agresija na BiH!

Projekt prema kojem bi novi, jeftiniji pelješki most bio visok 35 metara akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva Bosne i Hercegovine, nazvao je “agresijom Hrvatske na pomorske vode BiH”.

“Most se pravi preko naših teritorijalnih voda koje iz Neuma u obliku koridora idu u međunarodne vode. Visina od 35 metara ne samo da će kočiti izlaz u međunarodne vode nego se i mnogo toga neće moći ostvariti. Na primjer, prolazak brodova koji voze kontejnere, ratnih brodova i velikih kruzera koji su viši od 60 metara. Gradnja mosta visine 35 metara zatvaranje je države i njenih kapaciteta”, smatra Bušatlija, piše Večernji list.

Slično razmišlja i zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević, nazivajući postupak vlasti Republike Hrvatske “nasiljem nad suverenitetom BiH”.

Prema pisanju Večernjeg lista, Kovačević je iznenađen ponašanjem Europske unije koja, po njegovom mišljenju, “jednostrano radi s Hrvatskom, a da BiH nitko ništa ne pita.

Kovačević poziva Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da žurno djeluju i optužuje ih za inertnost. Službene institucije vlasti u BiH nisu se jučer izjašnjavale vezano uz predstavljanje novog, nižeg pelješkog mosta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*