Busek poziva Srbiju da predloži promjenu granice s Kosovom

Bivši austrijski vicekancelar i posljednji koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek izjavio je da bi Srbija trebala izići sa prijedlogom za promjenu granica na Kosovu, ocijenivši kako je to najbolje rješenje za obje strane. “Bruxelles i Washington kažu da se granice ne mogu mijenjati, ali ako bi se Priština i Beograd dogovorili, oni bi se pomirili s takvom idejom”, izjavio je Busek za beogradski tjednik “Novi magazin”.

Do takvog rješenja može se doći samo izravnim razgovorima dviju strana, rekao je Busek, ističući kako je neophodno do rješenja doći međusobnim razumijevanjem, nekom vrstom procesa pomirenja koji će sigurno biti težak, ali da je važno da takvi procesi krenu.

Nedavni boravak njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu Busek je ocijenio veoma značajnim, ističući da je “izuzetno važno to što je njemačka kancelarka bila tako iskrena”. Nakon tog posjeta postalo je jasno da se neke stvari moraju riješiti i da se ne mogu “gurati pod tepih”, rekao je Busek.

“Iako na prvu loptu poruka koju je izrekla kancelarka može zvučati negativno, ona je zapravo prijateljska i kaže: ne gubite vrijeme, riješite problem što prije”, ističe Busek te dodaje da dvojbu “Kosovo ili EU” vidi kao nepostojeću.

U suvremenom svijetu više nije moguće biti usamljeni jahač pa ni pojedinac, a posebno država, ne može funkcionisati sam, upozorava Busek te ističe kako Srbija ekonomski i socijalno može napredovati samo u Europi.

“Što je alternativa? Rusija? Moja poruka u tom slučaju je: probajte. Slično je probala Albanija s Kinom u vrijeme Envera Hodže, a rezultati su nam poznati”, rekao je Busek, ističući da “ekonomski i socijalni prosperitet Srbija može postići samo u europskom kontekstu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*