Čačić najavio stečaj Vjesnika, Društvo pisaca i PEN protiv gašenja lista

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je u utorak da Vjesnik ide u stečaj zbog zaduženosti i nedostatnih prihoda od prodaje i marketinga. “Uprava je to već trebala učiniti s obzirom na prezaduženost i nemogućnost poslovanja. Međutim to nije učinjeno i Ministarstvo financija će to učiniti u skladu sa zakonom”, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, ustvrdivši da su se stekli svi uvjeti za stečaj.

U izjavi novinarima koju je Vlada prenijela putem Twittera Čačić je izjavio da su deseci milijuna kuna potrošeni na sanaciju gubitaka i poslovanja tiskovine koju je kupovalo malo ljudi i koja nije tržišno potvrđena. Smatra da su posrijedi bili politički razlozi, a da se pritom nemilice trošio novac hrvatskih građana.

Prema njegovim riječima, samo su Narodne novine potrošile više od 50 milijuna kuna zbog čega je i to poduzeće počelo bilježiti gubitke, a tek pod prijetnjom štrajka u Narodnim novinama list više nije financiran putem te tvrtke nego ga je izravno financirala prošla vlada. Čačić smatra da se pokušalo prikriti da vlada političkom odlukom financira jedan list.

Ustvrdio je kako svi parametri pokazuju da u skladu sa zakonom Ministarstvo financija mora pokrenuti stečaj, bez obzira na to što su samo u posljednjih nekoliko godina u Vjesnik utrošeni deseci milijuna kuna hrvatskih građana.

Upitan hoće li to biti jedan u nizu poteza i za ostale državne tvrtke, odgovorio je da će se “svugdje držati zakona”.

Čačićeva je izjava uslijedila dan nakon što je ministar financija Slavko Linić izjavio da će se Vjesnik ugasiti, a Vladina glasnogovornica Ivana Grljak kazala je da Vlada nije donijela nikakvu odluku o sudbini tog lista. Linić je poslije objasnio da je iznio svoje osobno mišljenje.

Predsjednica sindikalne podružnice Biljana Bašić izjavila je Hini da su razočarani Čačićevom izjavom, ali se nadaju da odluka o stečaju nije konačna te da će premijer Zoran Milanović odlučiti “u korist Vjesnikova opstanka”.

Iz Ministarstva kulture samo su šturo priopćili da pitanje stečaja nije u njihovoj ovlastite da otvaranje stečaja ne znači nužno i nestanak novina.

PEN centar i Društvo pisaca protiv ukidanja Vjesnika

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatski centar PEN-a usprotivili su se ideji ukidanja Vjesnika jer je ta novina bez obzira na pad naklade važna za opće dobro.

Hrvatsko društvo pisaca priopćilo je da Vjesnik od drugih dnevnih novina razlikuje prostor kojega posvećuje kulturi, koja je sustavno zapostavljana ili trivijalizirana u većini naših medija.

“Ovakve agresivne ‘neoliberalne’ rezove u segmente koji su najranjiviji smatramo neprihvatljivim i nadamo se da oni koji će odlučiti o sudbini Vjesnika imaju na umu koncept služenja općem dobru te da će potražiti oblike potpore koji bi pomogli reartikulaciji i rekonfiguraciji uređivačke politike lista u krizi”, priopćio je HDP.

Smatraju da bi ta novina suvremenijom, dinamičnijom i kvalitetnijom uređivačkom politikom mogla postati značajnijim nacionalnim dnevnikom s većom nakladom i da kao pozitivnu činjenicu treba sagledati to što Vjesnik ne pogoduje interesima privatnih vlasnika.

Hrvatski centar PEN-a izrazio je žaljenje zbog najave ukidanja dnevnika Vjesnik. “Bez obzira na propuste uređivačke politike i padanje naklade, Vjesnik predstavlja tip glasila koje načelno služi općem dobru a ne partikularnim interesima privatnih vlasnika”, priopćio je PEN, u kojem izražavaju uvjerenost da je moguće pronaći model potpore Vjesniku koji bi smanjio troškove a ojačao funkcije potrebne javnosti.

“Funkcioniranje javnosti ovisi o prostoru za raspravu i informiranje gdje dobit ne može biti izravna i kratkoročna”, zaključuju u PEN-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*