Čačić proglašen krivim, osuđen na 22 mjeseca uvjetno, ali ne pomišlja na ostavku

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik hrvatske Vlade, proglašen je krivim za uzrokovanje prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi.

Sutkinja Županijskog sud u Kaposvaru Čačića je proglasila krivim za prometnu nesreću koja se dogodila 2010., u kojoj su živote izgubili Imrene Antal i Gyorgy Liptak, te ga osudila na godinu i deset mejseca zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine.

Katalin Liptak, čiji suprug i majka su poginuli u prometnoj nesreći za koju je Čačić osuđen, kroz suze je kazala: “Veoma sam uznemirena. Nisu sve točno provjerili, to vrijedi i za policiju i za vještake. Nisu provjerili što se sve zapravo dogodilo.”

Dolazeći na sud, Čačić je jutros okupljenim novinarima rekao: “Na sudu je da izrekne pravorijek. O političkoj odgovornosti i postupcima koje ću poduzeti već sam sve rekao, a rekli su i građani na izborima. Naravno, presuda će u velikoj mjeri definirati daljnji razvoj događaja.”

Budući da je ranije najavljivao da će se iz politike povući jedino u slučaju da bude osuđen na beuzvjetnu kaznu zatvora, sada više dvojbi nema – Čačić ostaje u politici.

Kajin: Kalmeta nije vozio, a tražili su njegovu ostavku

Presuda je izazvala bujicu reakcija u Hrvatskoj – jedni traže Čačićevu ostavku, drugi, uključujući premijera Milanovića, staju u njegovu obranu, a jednu od najzanimljivijih izjava dao je saborski zastupnik Damir Kajin: “Istim naočalama bi trebali promatrati prilike u vlasti i u oporbi. HNS je svojedobno tražio odlazak HDZ-ova ministra Kalmete s dužnosti nakon nesreće onoga vlaka u Rudinama koji je iskliznuo iz tračnica. A Kalmeta nije upravljao tim vlakom. Sada imamo ovu situaciju. Mislim da u ovoj situaciji nikome nije lako, a uz Čačića bit će najteže donijeti odluku premijeru Milanoviću.”

19 udruga, među kojima su BaBe, traži Čačićevu ostavku

Devetnaest udruga, potpisnica Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava, zatražilo je Čačićevu ostavku. “Kao što je predsjednik Vlade i izjavio prije tri tjedna, ‘Vlada je postavila određene standarde ponašanja kojih će se držati’. Upravo to tražimo i u ovom slučaju. Od najviših političkih dužnosnika očekujemo da se pridržavaju svih pravila ponašanja, pa tako i onih u prometu, a od predsjednika Vlade očekujemo dosljednost, kako bi svi članovi i članice Vlade RH počeli preuzimati političku odgovornost za svoje djelovanje”, navode u priopćenju udruge potpisnice Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava.

U druge potpisnice platforme su BaBe, Centar za mirovne studije, Cenzura Plus, Documenta, Forum za slobodu odgoja, GONG, Koalicija udruga u zdravstvu, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, Pravo na grad, Projekt građanskih prava Sisak, Savez udruga stanara Hrvatske, Sjaj, Transparency International Hrvatska, Udruga Mobbing, Udruga za samozastupanje, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Zelena akcija i Ženska soba – Centar za seksualna prava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*