Čak 76 posto Slovenaca za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

slovenija-hrvatskaTri četvrtine Slovenaca smatra da bi trebalo ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom iako se čini da je za to sve manje mogućnosti, tvrdi ljubljansko Delo, pozivajući se na rezultate ankete u kojoj je više od 500 ispitanika odgovaralo na pitanja u vezi s raspletom slovenske političke krize.

Na pitanje podržavaju li ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, 76 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, 14 posto negativno, a 10 posto ih se nije moglo odlučiti, u anketi koje je Delo provelo prošlog tjedna, a objavilo rezultate danas.

Anketa na reprezentativnom uzorku u kojoj je sudjelovalo više od 500 ispitanika dokazuje da velika većina Slovenaca podržava ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora iako se čini da je za ratifikaciju sve manje prostora, ocjenjuje Delo.

“Zadnjih tjedana čini se sve manje izglednim da će slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom jer se stvari kompliciraju zbog pitanja Ljubljanske banke, te slovenske političke i vladine krize. No, vidljivo da bi do ratifikacije došlo vrlo brzo kad bi o takvim stvarima odlučivala javnost”, navodi vodeći slovenski list, komentirajući odgovor na pitanje o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora koje je bilo postavljeno ispitanicima.

Središnji dio ispitivanja odnosio se na mogućnosti za razrješenje slovenske političke krize u kojoj vlada više nema većinsku potporu u parlamentu, a premijera Janeza Janšu postupno napuštaju njegovi koalicijski partneri.

Da bi premijer Janez Janša u takvoj situaciji trebao i dalje inzistirati na položaju, te voditi državu s manjinskom vladom, u anketi se složilo samo 14 posto ispitanika. Za formiranje prijelazne vlade koju bi sastavila neka nova parlamentarna većina, vlade koja bi za zadaću dobila vođenje točno određenih zadaća do novih izbora (tzv. “projektna vlada”) opredijelilo se 29 posto ispitanika, a 49 posto ih ocjenjuje da je najbolji izlaz iz sadašnje u prijevremenim izborima.

Na pitanje o najboljem terminu za takve izbore, 66 posto ispitanika navelo je da ih treba održati “što je prije moguće”, a 16 posto da bi se novi parlament mogao birati u istom terminu kad se budu birali slovenski zastupnici u Europskom parlamentu, dakle u proljeće iduće godine. Najmanje ispitanika, 12 posto, kao najbolji termin za nove parlamentarne izbore navelo je jesen 2014, kad bi se oni mogli održati zajedno sa redovnim lokalnim izborima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*