Carl Bildt doputovao u posjet BiH, neformalni susreti s dužnosnicima

Visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) u BiH Inzko susreo se u srijedu s ministrom vanjskih poslova Švedske Carlom Bildtom, koji je doputovao u posjet BiH.

Inzko i Bildt su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH.

Visoki predstavnik je obavijestio je ministra vanjskih poslova Bildta o blokadi u formiranju vlasti na državnom nivou i nivou Federacije BiH, priopćeno je iz OHR-a.

– Prošla su gotovo četiri mjeseca od listopadskih izbora a ono što birači dobijaju je zastoj za svaku osudu, neodgovorna politika, i kao što se to suviše često događa, cijenu plaćaju najugroženije kategorije građana u BiH. Pitanja od odlučujućeg značaja čekaju na rješavanje zbog nepopustljivosti i osobnih interesa. Ovo se odnosi na konkretna, urgentna pitanja kao što je proračun Federacije, kao i na širi program koji je potreban za integraciju u EU i NATO. Bh. političari se moraju usredotočiti na formiranje vlasti kako bi ova pitanja riješili bez daljnjeg odlaganja, kazao je Inzko, koji je pohvalio ogromno iskustvo ministra Bildta u vanjskopolitičkim i sigurnosnim poslovima te njegov dug i pozitivan angažman na pitanjima Balkana.

Ministar vanjskih poslova Švedske, Carl Bildt, stigao je u posjet BiH u okviru koje će u Sarajevu i Banja Luci imati susrete “važne u kontekstu daljih razgovora unutar EU”.

Tijekom posjeta BiH Bildt će se, između ostalih, sastati s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderima političkih stranaka.

– Švedski ministar vanjskih poslova nije bio u BiH od listopadskih općih izbora, i svrha ove posjete je da održi neformalne sastanke u nastojanju da ostane upoznat s političkom situacijom, priopćeno je iz ureda švedskog ministra vanjskih poslova.

(HRiječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*