Carla del Ponte uskoro na optuženičkoj klupi?!

Bivša Haaška tužiteljica Carla del Ponte mogla bi se naći na listi optuženih za uništavanje osobnih predmeta pronađenih uz tijela žrtava iz masovnih grobnica. Tužbu razmatraju udruge preživjelih iz Srebrenice, piše Deutsche Welle, podsjećajući da je krajem 2005. i početkom 2006. godine u Haaškom tribunalu uništeno oko 1.000 osobnih predmeta žrtava genocida u Srebrenici od kojih su mnogi korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima. Većina tih predmeta bila je iz masovnih grobnica, a Haaško tužiteljstvo je nekoliko godina kasnije saopćilo da su “uništeni jer su bili u fazi raspada i rizični po zdravlje”.

Bio je to šok za preživjele žrtve genocida jer su, kako ističu predstavnice srebreničkih udruga, “uništene uspomene na ubijene”. Nije ih umirilo pojašnjenje da su podaci i fotografije o uništenim predmetima pohranjeni u sudskom arhivu, jer osobni predmeti žrtava za preživjele imaju nemjerljivu emotivnu vrijednost.

– Zadnje uspomene na našu djecu i muževe uništene su u vrijeme mandata tužiteljice Carle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo ustrajati u zahtjevu da se odgovorni procesuiraju, jer su morali tražiti suglasnost obitelji ili naše države BiH, kaže predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Hajra Ćatić.

Srebrenička udruženja su prikupila 4.000 potpisa preživjelih žrtava koje su zatražile angažiranje odvjetničkog tima. Tuzlanski odvjetnik Damir Alić član je tima koji će besplatno zastupati žrtve u ovom slučaju. Za Deutsche Welle kaže kako je “vrlo izvjesno da će se na listi optuženih naći bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte i najuži krug ljudi koji su odlučivali o uništavanju dokaza”.

“Osnovana sumnja da je gospođa Carla del Ponte naredila uništavanje tih artefakata je potvrđena iz više izvora i mi ovom problemu pristupamo sustavno. Radimo pripremne radnje za podnošenje prijave ili tužbe koju ćemo podnijeti kad prikupimo dovoljno dokaza”, kaže Alić.

Odvjetnički tim, kojem su se pridružili i britanski odvjetnici Hugh Mercer i Jessica Wells, računao je na podršku institucija u BiH, ističe Alić. “Imamo verbalnu, ali ne i konkretnu podršku. Nadležni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otkazali su današnji (11.8.) sastanak. Podržavaju nas mnogi pojedinci, među kojima i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, i nadamo se da će ta podrška biti i veća”, rekao je Alić.

Odvjetnički tim namjerava pomoći srebreničkim majkama u traženju odgovora na pitanja tko je i zašto uništio uspomene na njihove najmilije i zašto se o tome godinama šutjelo. Članovi tima vjeruju da će odgovori na ova pitanja uskoro biti poznati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*