Carlos Menem oslobođen optužbi da je prodavao oružje Hrvatskoj

Bivši argentinski predsjednik Carlos Saul Menem nije ilegalno prodavao oružje Hrvatskoj 1995. – sud ga je odlučio osloboditi tih optužbi nakon tri godine suđenja i 16-godišnje istrage te čak 383 saslušana svjedoka, piše Vjesnik. Menem, peronist koji je na čelu Argentine bio od 1989. do 1999., optužen je, uz još desetak tadašnjih dužnosnika i suradnika, da je potpisao dekrete za ilegalnu prodaju 6500 tona oružja Hrvatskoj i Ekvadoru za vrijeme embarga na prodaju oružja.

Pošiljke oružja za Hrvatsku krenule su 1991., i to pod dva tajna dekreta koja su potpisali Menem i nekoliko njegovih ministara, a nastavile su stizati između 1993. i 1995. godine, nakon što je Menem potpisao i treći tajni predsjednički dekret, detaljno donosi argentinski dnevni list La Nacion. Tim je dekretima zapravo odobrio prodaju oružja Panami i Venezueli, a oružje je na koncu otišlo u Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata, kada je na snazi bio UN-ov embargo na prodaju oružja.

Dugogodišnja i iscrpna istraga pokazala je da je u Hrvatsku morskim putem stiglo ukupno sedam pošiljki oružja, dio od tvrtke za proizvodnju oružja, a dio izravno iz argentinskih oružanih snaga, a svi zapisi o registriranom oružju u vojsci su izbrisani. Kako pišu argentinski mediji, vrijednost provizije i mita unutar cijele operacije na kraju se popela na nekoliko desetaka milijuna dolara.

Menemovo objašnjenje da je samo potpisao dozvolu za izvoz oružja u Panamu i Venezuelu svojedobno je bilo vrlo dvojbeno jer Panama nije imala vojsku, a venezuelanski je predsjednik kategorički tvrdio da njegova zemlja nije od Argentine kupila oružje.

Sud je oslobodio optužbi i tadašnjeg ministra obrane Oscara Camiliona, predsjednikova savjetnika Emira Yomu te ostalih 17 optuženih. Međutim, osnove za oslobađajuće presude javnosti neće biti poznate idućih mjesec dana, a tužitelji, šokirani presudom, kažu da će nastaviti borbu.

Naime, Menem je neočekivano uhićen u lipnju 2001., kada je unutarnjom vojnom kontrolom cijeli slučaj izašao na vidjelo. Tada je u pritvoru proveo šest mjeseci, ali su ga suci, imenovani još za njegova predsjedničkog mandata, odlučili pustiti i zatvoriti slučaj. No, istraživanja novinara dovela su do ponovnog otvaranja postupka u kojem je javni tužitelj 2007. za bivšeg predsjednika zatražio osmogodišnju zatvorsku kaznu, ali je postupak okončan oslobađajućom presudom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*