Časna sestra ne može biti ravnatelj dječjeg vrtića!?

Janja Martina Katović, koja je do prije nekoliko mjeseci bila ravnatelj Dječjeg vrtića “Leptirići” u Glamoču, podnijela je tužbu Općinskom sudu u Livnu zbog diskriminacije koju doživljava kao časna sestra.

Prema njezinim riječima, koje prenosi agencija Srna, zbog toga što nosi odoru časne sestre općinske vlasti u Glamoču – predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda u Općinskom vijeću, ne žele da ona bude ravnatelj vrtića i mjesecima odbijaju dati suglasnost na njezino imenovanje na ovu dužnost, iako je jedini kandidat i posjeduje fakultetsku diplomu profesora predškolskog odgoja.

Ona naglašava da je spremna ići do Suda za ljudska prava u Strasbourgu da bi zaštitila svoja prava.

Časna sestra Katović potvrdila je novinarima da su u travnju ove godine Udruženje za zaštitu ljudskih prava u BiH i UNHCR u njezino ime podnijeli tužbu zbog diskriminacije, jer, prema Ustavu BiH, ona kao časna sestra može biti na čelu javne ustanove kao što je vrtić.

Govoreći o problemima u financiranju Dječjeg vrtića u Glamoču, ona je navela da je odgojiteljicama, kuharici i spremačici “voda došla do grla” jer punih 20 mjeseci nisu dobili plaću, iako je njihov osnivač i financijer općina.
“Usluge vrtića koristi 25-oro djece predškolskog uzrasta sve tri nacionalnosti, a za bruto-plaće zaposlenih potrebno je izdvojiti oko 4.000 KM mjesečno”, rekla je Katovićeva.

Foto: ilustracija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*