Čaušević tvrdi da ga je policija tukla i prijetila injekcijom žive

Haris Čaušević Oks, osumnjičen za postavljanje 15 kilograma eksploziva ispred Policijske uprave u Bugojnu, kazao je na jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, na kojem se odlučivalo o pritvoru za njega i ostale osumnjičene u ovom slučaju, da nije izvršio gnusni teroristički napad u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, a više njegovih kolega teže i lakše ranjeno, piše “Dnevni avaz”.

Čaušević je ponovio da zločin nije priznao. “Nisam to počinio. Tukli su me 11 sati. Sav sam bio crn. Četiri dana mi nisu dali da jedem. Toliko sam bio pretučen da nisam mogao potpisati izjavu u policiji. Jedan od policajaca došao je s injekcijom. Rekao je: ‘Ako u Tužilaštvu BiH ne budeš dao izjavu kao što je ova u policiji, ubrizgat ću ti živu u venu i umrijet ćeš za nekoliko dana.’ Kazao je da svi misle da sam ja postavio napravu i pitao: ‘Tko će plakati za tobom'”, izjavio je Čaušević.

Tvrdio je da je po nacionalnosti Bosanac i da priznaje državu BiH, jer su se njegovi rođaci borili za deblokadu Sarajeva. Nasera Palislamovića, kako je rekao, nije vidio dvije, a Rijada Rustempašića, koji je navodno njegov prijatelj, tri godine. Istakao je da “Naser i Rijad ne govore”, očito pokušavajući dokazati kako osveta nije mogla biti motiv napada.

Objašnjavajući kako to da je uhićen na licu mjesta, ako nije odgovoran za zločin, Čaušević je tvrdio da je “noćna ptica” i da je hodao iz jednog internet-kluba u drugi.

Odvjetnik Aldin Lejlić pokazao je na sudu policijsku zabilješku da je Čaušević tijekom ispitivanja vođen na liječnički pregled i da je u bolnici Koševo konstatirano da su mu “bubrezi nastavili funkciju”. Prema Lejliću, to je dokaz da je Čaušević teško premlaćivan i da bi odgovorni iz policije morali biti pronađeni i uhićeni.

“Dnevni avaz” piše da su osim Čauševića jučer Vijećem Suda BiH, kojim je predsjedavao sudac Ljubomir Kitić, pojavili i vjerojatni organizator terorističkog napada Naser Palislamović, te Emin Osmangić, Nedžad Keško i Haris Špago, koji se terete za pomaganje osumnjičenom Palislamoviću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*