Čavara i Nikšić: Od petka kreće uspostava nove parlamentarne većine u FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine od petka treba krenuti proces formiranja nove parlamentarne većine, izjavio je danas u Sarajevu novinarima Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, nakon dužeg razgovora s generalnim sekretarom SDP-a BiH i aktualnim premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

Po Nikšićevoj izjavi, novu većinu bi, osim njegove i Čavarine stranke, trebalo da čine Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990) i Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH). Dvotrećinska većina je 66 zastupnika, a navedene četiri stranke imaju 56.

Tko će se pridružiti, ostaje da se vidi, naglasio je premijer nakon što je kazao da je u razgovoru postignuta visoka razina suglasnosti o programskim načelima buduće vlade, podržane od parlamentarne većine.

HDZ BiH odranije insistira da njegovo sudjelovanje u vladi isključi Hrvatsku stranku prava i Narodnu stranku Radom za boljitak.

Nikšić i Čavara, kako su izjavili, razgovarali su o načelima funkcioniranja buduće većine u vlasti te će o detaljima biti upoznati predsjednici četiriju navedenih stranaka, a oni bi ih trebali razmotriti u petak. Sljedeća faza bi trebalo biti postizanje sporazuma, najavili su ovi dužnosnici SDP-a BiH i HDZ-a BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*