Čavara: Neustavno formiranje vlasti u BiH moglo bi dovesti do rata

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pokazao je SDP-u BiH i SDA da na razini BiH mogu formirati vlast bez oba HDZ-a, jer još ne planira povući odluku o suspenziji odluke Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je formiranje vlasti na razini Federacije BiH proglašeno nezakonitim, izjavio je potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.

– Suspendirajući odluku SIP-a, Inzko je omogućio da vlast u FBiH bude formirana protuustavno. Ovo jasno pokazuje, prvenstveno onima koji su prekršili Ustav i zakon, da to mogu i dalje činiti, rekao je Čavara za Fokus.

On je naglasio da bi za BiH, kao demokratsku zemlju, bilo pogubno formiranje Vijeća ministara bez oba HDZ-a i neuvažavanje volje jednog naroda, jer je BiH država tri ravnopravna konstitutivna naroda.

“Bez volje sva tri naroda, BiH ne može funkcionirati”, upozorio je Čavara, koji je naveo da je, za sada, teško govoriti što će biti ako bude formirano Vijeće ministara bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

– Svako neustavno i nezakonito formiranje vlasti ne može doprinijeti ničemu dobrom i može dovesti do eskalacije negativnih odnosa i nemira u BiH, a može dovesti i do još jednog vraćanja u ratne odnose, što nam, sigurno, ne treba, rekao je Čavara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*