Čavara: Smijenit ćemo Budimira i isključiti SDA i na federalnoj razini

U Federaciji BiH uskoro bi trebalo doći do promjene vlasti po receptu već primijenjenom na državnoj razini. Kako su najavili u HDZ-u BiH, doći će do isključenja SDA te smjene predsjednika Federacije koji “blokira novu parlamentarnu većinu”.

Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik kluba ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Marinko Čavara rekao je u srijedu da će parlamentarna većina koja je na državnoj razini isključila SDA iz vlasti provesti identičnu rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH te da će dva HDZ-a ući u vladu entiteta unatoč očekivanim opstrukcijama stranaka koje ne žele napustiti vlast.

“U parlamentu ćemo dobiti potporu dvije trećine zastupnika i pokrenuti inicijativu za smjenu Živka Budimira s mjesta predsjednika Federacije BiH koji blokira novu parlamentarnu većinu da preuzme vlast”, rekao je Čavara za medije u Mostaru.

Po njegovim riječima Budimir nema nikakva razloga za raspuštanje parlamenta o čemu se u medijima špekulia osim za ispunjavanje želja SDA koja se nastoji po svaku cijenu zadržati u vlasti. “On (Budimir) za to nema ustavnih mogućnosti jer za takvo što treba dobiti suglasnost i dvojice dopredsjednika. Ako se tome doda da je Budimir nezakonito i nelegalno izabran, a što su potvrdile službene državne institucije, onda je jasno da on nema legitimitet za donošenje takve odluke. Eventualno takvo postupanje ima za cilj produbljivanje krize”, rekao je Čavara.

On je ponovno pozvao Budimira da odstupi i tako omogući da se uspostavi nova vlast koja ima parlamentarnu većinu. “Nije problem u Parlamentu Federacije BiH nego u Budimiru koji opstruira uspostavu demokratske vlasti u FBiH”, dodao je.

Novu vlast u Federaciji po uzoru na državnu vlast, u Federaciji BiH trebali bi činiti dva HDZ-a, SDP i Savez za bolju budućnost BiH koji bi preuzeli mjesta u vlasti umjesto SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*