Čelnici BiH, Srbije i Turske objavili zajedničko priopćenje nakon sastanka u Karađorđevu

Predsjednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul,l te trojica članova Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, sa sastanka u Karađorđevu uputili su zajedničko priopćenje u kojem stoji:

“Mi, šefovi država Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske, sastali smo se danas, 26. travnja 2011. godine, u Karađorđevu, na trilateralnom sastanku posvećenom unapređenju međusobne suradnje, s ciljem promoviranja mira, stabilnosti, tolerancije, zajedničke budućnosti i europske perspektive naših država.

Na sastanku smo otvoreno tretirali razna pitanja od zajedničke važnosti, u prijateljskoj atmosferi, tragajući za zajedničkim rješenjima, te podržavajući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja.

Zaključili smo da je proces europskih integracija zemalja regije od izuzetne važnosti, kao i da je regionalna suradnja neophodan preduvjet uspjeha tih integracija.

Dogovorili smo se:

Da se međusobno podržavamo na putu europskih integracija;

Da aktivno radimo na unapređenju ekonomske suradnje i zajedničkog sudjelovanja u infrastrukturnim projektima bitnim za sve zemlje regije;

Da potičemo suradnju institucija obrazovanja, kulture, znanosti i sporta;

Da potičemo napore na eliminiranju predrasuda (u sustavima obrazovanja);

Da potičemo međuvjerski dijalog u našoj regiji;

Da se trilateralni sastanci nastave i u budućnosti, te da će sljedeći sastanak biti održan u Bosni i Hercegovini do kraja ove godine.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*