Čelnici EU-a postigli dogovor o proračunu, Hrvatska može računati na 11,7 milijardi eura

merkel-hollandeČelnici Europske unije postigli su u petak popodne nakon maratonskih pregovora dogovor o višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014-2020. godine, a Hrvatska će u tom razdoblju moći povući 11,7 milijardi eura.

“Dogovor je postignut. Europsko vijeće je dogovorilo je višegodišnji finanacijski okvir za razdoblje do kraja ovoga desetljeća”, objavio je na svom Twiter profilu predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

U poruci se ne spominje sadržaj kompromisa, koji je postignut nakon više od 24 sata pregovora.

Van Rompuy je prema nacrtu zaključaka, koji je ranije bio dostupan, predložio sedmogodišnji proračun od 960 milijardi eura u preuzetim obvezama, a 908,4 milijarde u stvarnim plaćanjima. To je prvi put u povijesti EU-a da je dogovoren sedmogodišnji proračun niži od prethodnog. U razdoblju od 2017-2013. proračun je u preuzetim obvezama iznosio oko 1000 milijardi eura.

Hrvatska će u sljedećem proračunskom razdoblju moći povući do 11,7 milijardi eura, od čega 8,092 milijardi iz kohezijske politike, 3,462 milijardi iz zajedničke poljoprivredne politike te 203,7 milijuna za schengensku granicu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*