Čelnici SDA istupaju iz pregovora o Mostaru, SDP BiH ih optužio da su predali grad bez borbe

Stranka demokratske akcije (SDA) donijela je danas odluku o istupanju iz političkih pregovora o sudbini Mostara koji se u organizaciji Ureda visokog predstavnika (OHR) vode s predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu Bosne i Hercegovine, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Gradski odbor SDA Mostar obavijestio je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o ovoj odluci.

“SDA Mostara neće sudjelovati u ovim pregovorima zbog konstantnog ignoriranja naših prijedloga od strane OHR-a. Stavovi SDA i bošnjačkih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara ne shvaćaju se kao dio političkog diskursa Mostara, pa niti jedan od naših prijedloga nije uzet u razmatranje od strane OHR-a, a kamoli postao predmet neke buduće platforme”, priopćeno je iz GO SDA Mostar.

Predstavnici ove stranke zbog toga nisu prisustvovali ni jučerašnjem sastanku održanom u sjedištu OHR-a u Sarajevu.

Takav potez su osudili iz Socijaldemokratske partije (SDP). “Bio je to ključni sastanak, ali nakon toliko mjeseci pametovanja narodu i patriotskih predavanja, predstavnici SDA jednostavno nisu došli. Mostar je od strane SDA predan bez borbe”, izjavio je Aner Žuljević, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u HNK.

Iz HDZ-a BIH, pak, poručuju da od svog prijedloga da Mostar treba urediti kao sve jedinice lokalne samouprave u BiH, neće odustati.

U ovoj stranci su, također, uvjereni da gradonačelnik Mostara treba biti iz HDZ-a BiH, bez obzira na to kakav će biti preustroj grada.

Bošnjaci u Mostaru strahuju da bi u slučaju provođenja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Mostara bio instaliran princip “jedan čovjek, jedan glas”. Na taj način bi se, vjeruju, uspostavila trajna dominacija Hrvata nad glavnim gradom u Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*