Centar u Lukavici nije bosanski Guantanamo, tvrdi Mektić

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić rekao je da su potpuno neistinite i netočne tvrdnje francuske nevladine organizacije “Migreurop”, u kojima se navodi da je Imigracijski centar BiH u Lukavici pored Sarajeva mjesto zločina i zlostavljanja imigranata.

Navodeći da takve kvalifikacije nemaju veze sa stvarnošću, Mektić je istaknuo da razlozi za ove navode proizlaze iz činjenice da se francuska organizacija bori protiv imigracijske politike EU i uopće držanja imigranata u centrima ovakvog tipa.

– Naš interes je da se što prije riješimo ilegalnih imigranata, jer njihovo držanje u Centru košta. To nisu osobe koje su učinile neko kazneno djelo i koja su pod bilo kakvom sankcijom. Tvrdim da nema nikakvog fizičkog maltretiranja i zlostavljanja ili uskraćivanja hrane i medicinske zaštite, kao i da je svim migrantima omogućeno korištenje pravne pomoći, rekao je Mektić.

On je dodao da je osam osoba smještenih u ovaj centar nedavno počelo štrajk glađu, tražeći brže rješavanje njihovog statusa, ali je napomenuo da se o svakom od njih svakodnevno vodila liječnička skrb..

Mektić je sinoć za BHT 1 istakao da se kućni red u Centru gotovo u potpunosti poštuje, da su se od osnivanja Centra 2008. godine dogodile samo dvije incidentne situacije, te da je za ugrožavanje drugih osoba jedina mjera sankcije smještanje u izolaciju.

Beogradski portal ”E-novine” prenio je podatke francuske nevladine organizacije “Migreurop” u kojima se Imigracijski centar za ilegalne imigrante u BiH predstavlja kao “balkanski Guantanamo” i mjesto zločina u kojem trenutno 20 ljudi boravi u nehumanim i ponižavajućim uvjetima, o čemu šute i lokalne vlasti i EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*