CEPS: BiH zaostaje u eurointegracijama, od Srbije nitko neće tražiti ulazak u NATO

U procesima eurointegracija od zemalja zapadnog Balkana napreduju Hrvatska i Srbija, BiH stagnira, dok Albanija i Makedonija zaostaju, smatraju u Centru za europske političke studije (CEPS) iz Bruxellesa.

“Hrvatska i Srbija napreduju. BiH stagnira, a prema informacijama koje dobivamo, situacija u Albaniji i Makedoniji se možda može okarakterizirati i kao regresija”, kaže za “Deutsche Welle” analitičar ovog centra zadužen za pitanja proširenja EU Michael Emerson.

On smatra da su bitni elementi na osnovu kojih bi trebalo pokrenuti cijelo područje u istom pravcu to što se Hrvatska nalazi pred samim ulaskom u EU, kao i napredak Srbije na tom putu.

“Mora se reći da je ostatak područja, od BiH pa do Albanije i Makedonije, više problematičan od slučajeva Hrvatske i Srbije. Zato će biti potrebno dosta europske pažnje, ali i pozitivnog političkog razvoja u samim zemljama da bi napredovao proces eurointegracija”, naglasio je Emerson.

I dok su gotovo sve zemlje istočne i središnje Europe prije ulaska u EU postale i članice NATO, izvjesno je da osim eurointegracionih uvjeta u vezi sa reformom unutar zemlje, suradnju s Tribunalom u Hagu, ali i, kako u Bruxellesu definiraju “normalizaciju odnosa sa Kosovom”, od Srbije nitko neće zahtijevati i članstvo u Alijansi.

U Centru za europske političke studije kažu da Srbija iza sebe ima tešku povijest, da su razumljiva različita reagiranja ljudi, ali i da je povodom pitanja, kao što je članstvo u NATO, potrebno da se stvari “slegnu” i da se postigne više konsenzusa.

Kao jedan od pozitivnih razvoja događaja u EU, ali i području, Emerson navodi formiranje europskog specijalnog tima za istragu i eventualno dalje procesuiranje navoda o zločinima na Kosovu, koje je specijalni izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty iznio u svom izvješću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*