Cerić oštro kritizirao radikalne islamiste koji u ime vjere čine nasilje

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić oštro je kritizirao radikalne islamiste koji u ime vjere čine nasilje a istodobno je izjavio kako bi BiH kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda morala poduprijeti zahtjev Palestine za primanje u punopravno članstvo svjetske organizacije.

Predvodeći središnju molitvu u povodu blagdana Kurban-bajrama koja je po tradiciji održana u sarajevskoj Begovoj džamiji, reis Cerić u svojoj hutbi nije izravno spomenuo vehabijski pokret niti Mevlida Jašarevića koji je prošlog tjedna počinio napad na američko veleposlanstvo u BiH, no jasno je aludirao na njih govoreći o neprihvatljivosti takve ideologije i postupaka.

Ističući simbolično značenje Kurban-bajrama i obrednog klanja životinja, Cerić je kazao kako je to jasna poruka da Bog ne želi da mu se ljudi približavaju prolijevanjem ljudske krvi.

Proglašavajući vehabije odmetnicima od muslimanske zajednice Cerić je kazao kako je jedan od njih “s kojim je šejtan kolo vodio u sred Sarajeva s kalašnjikovim u ruci širio nemir i strah u gradu koji je preživio sve strahove ovog svijeta dovodeći u teško stanje jedan narod koji je preživio sve teškoće ovog svijeta”.

Cerić je kazao kako napadač kao i svi sljedbenici ideologije koja ga je pokrenula napadaju i Islamsku zajednicu te pokušavaju na neki svoj način upravljati džamijama i nametati običaje strane istinskom islamu.

“Oni koji proglašavaju vjernike nevjernicima rade najgoru stvar jer izmišljaju… Oni izmišljaju novotariju kao zabludu koja ih zasigurno vodi u pakao a ne u raj kao što oni to tvrde za sebe i svoju krivo usmjerenu skupinu”, kazao je Cerić aludirajući na vehabijski pokret. Pri tom je ocijenio kako oni samo razjedinjuju muslimane i čine ih slabijima.

Citirajući kuranske ajete, Cerić je apelirao na muslimane u BiH da ne odlaze u džamije koje vode vehabije i ne dopuste da ih oni zavedu svojim krivovjerjem.

Reis Cerić je kazao kako nitko nema pravo uznemiravati dokazane prijatelje BiH ali ni dodatno otežavati poziciju države, a “posebno ne prijatelji, kako na Istoku tako i na Zapadu”.

Kazao je kako s Istoka stižu upozorenja da će se odreći BiH i njenih muslimana ne glasuje li BiH u prilog palestinskom zahtjevu, dok sa Zapada stižu prijetnje kako će ostaviti BiH podupre li ona palestinske zahtjeve.

“Doista je ljudski neshvatljivo i moralno neprihvatljivo da moćne sile svijeta preko naše napaćene zemlje i naših leđa svode svoje neraščišćene račune dovodeći nas u stanje još većeg straha i neizvjesnosti za budućnost naše zemlje”, kazao je Cerić.

Dodao je ipak kako muslimani u BiH imaju pravo i obvezu reći da niti jedan razuman čovjek i odgovorna nacija ne mogu odbiti zahtjev Palestine za punopravno članstvo u UN-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*