Česi prvi put izravno izabrali predsjednika, u sljedećih pet godina zemlju će voditi Miloš Zeman

milos-zemanMiloš Zeman izabran je danas za novog predsjednika Češke. On će na funkciji šefa države zamijeniti euroskeptika Vaclava Klausa. Prema češkom Statističkom zavodu koji je dosad obradio 94 posto glasova, Zeman (68) je dobio 55,7 posto glasova, a 75-godišnji konzervativac, ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg 44,3 posto.

Građani Češke danas su, drugi dan zaredom, glasali na prvim izravnim izborima za češkog predsjednika kako bi izabrali nasljednika Vaclava Klausa kojemu u ožujku istječe drugi petogodišnji mandat.

Oko 14 000 glasačkih mjesta otvoreno je jučer i zatvoreno je u 14 sati po lokalnom vremenu.

Birači su se odlučivali između Miloša Zemana i Karela zu Schwarzenberga koji osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora, u kome je sudjelovalo devet kandidata.

Ovo su prvi izbori na kojima Česi izravno biraju šefa države, do sada je predsjednik bio biran u parlamentu na razdoblje od pet godina.

Zeman je u prvom krugu osvojio 24,3 posto glasova, nešto malo više od ekscentričnog političara Schwarzenberga, koji je u drugi krug ušao sa 23,4 posto osvojenih glasova.

Nešto više od 8,4 milijuna Čeha sa pravom glasa birali su predsjednika u trenutku kada su suočeni sa recesijom i strogom štednjom, a zemlja okreće stranicu poslije 10-godišnje vladavine euroskeptika Vaclava Klausa.

U odnosu na druge zemlje, ovlasti češkog predsjednika poprilično su ograničene i uglavnom su fokusirana na imenovanje ili smjenjivanje članova vlade, generala i sudaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*