Četnici marširali središtem Banje Luke FOTO

Središtem Banje Luke u ponedjeljak su marširali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta,  “u povodu obilježavanja 93. godišnjice ulaska srpske vojske u ovaj grad 1918. godine”, izvještava portal sarajevo-x, koji donosi i fotografiju s ovog događaja.

Organizator skupa, u kojem su sudjelovali i pripadnici četničkog pokreta, je bio Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Članovi pokreta su marširali noseći već prepoznatljive odore i zastave, nakon čega su položili cvijeće na grob Svetog Pantelije, a Srbima stradalim u Prvom svjetskom ratu je služen parastos u crkvi Svete Trojice.

Portal podsjeća da Parlament BiH nikada nije usvojio Zakon o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH, tome su se protivile političke stranke iz Republike Srpske.

– Upravo zbog toga četnici i jesu mogli marširati gradom iz kojeg su tijekom 1992. i 1993. godine protjerane gotovo sve bošnjačke i hrvatske obitelji, a većina ih se nikada nije vratila na svoje ognjište, ili su zbog ovakvih provokacija bili prisiljeni prodati svoju imovinu i zauvijek napustiti svoj grad.

Ravnogorski četnički pokret marširao je Banjom Lukom na 16. godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma koji bi trebao biti garant mira na ovim prostorima, a u čije se slovo i duh kune vladajuća struktura u Republici Srpskoj. No, sve dok se ne zabrani djelovanje ekstremnih organizacija u BiH, koje veličaju fašizam, mir je itekako upitan – zaključuje se u tekstu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*