Četvorka danas završila sastanak bez ikakva dogovora

cetvorkaU Sarajevu je bez konkretnih rezultata završen sastanak federalne četvorke o načinu implementacije presude Sejdić – Finci.

Domaćin sastanka predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je u izjavi za medije, nakon sastanka, pojasnio da su na sastanku potvrđeni principi koji su 22. ožujka dogovoreni u Bruxellesu, ali da se žustra rasprava vodila o modelu implementacije presude.

“Dogovorili smo da ćemo narednog tjedna održati još jedan sastanak u kapacitetu sedmorke i uz dobre usluge međunrodne zajednice, te se nadamo da ćemo do 11. travnja okončati ovo pitanje”, kazao je Radončić. Predsjednik HDZBiH Dragan Čović mišljenja je da se u duhu zajedničkog rada može kvalitetno pripremiti sastanak s visokim dužnosnicima EU u Mostaru.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić ponovio je odlučnost političkih lidera u BiH u namjeri da implementiraju presudu Sejdić – Finci, a predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija novinare je izvijestio o drugom dijelu sastanka, a koji se odnosio na aktualno stanje u Federaciji BiH, konkretno u Vladi FBiH.

Podcrtao je da predsjednik FBiH Živko Budimir i čelnici SDA nastoje na sve moguće načine blokirati pozitivne procese u FBiH. “Jasno je da bez rješenja Ustavnog suda FBiH ne može biti ni riješeno piranje Vlade FBiH”, zaključio je Lagumdžija.

Današnjem sastanku u Sarajevu prisustvovao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, a sudionici sastnka su najavili da će na narednom skupu o temi implementancije presude Sejdić – Finci biti prisutni i neki od predstavnika Međunarodne zajednice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*