Charles English: Vrijeme je da se građani BiH fokusiraju na ono što ih može ujediniti

Charles English, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, pozdravio je u petak navečer u Sarajevu deklarativnu namjeru BiH da postane bitna članica Europske unije i NATO-a koja tim zajednicama daje doprinos, ali je upozorio da nije dovoljno samo reći da se nešto želi. “Članstvo u euroatlanskoj obitelji i njezinim institucijama se mora zaslužiti. U suprotnom deklaracije ostaju samo riječi”, kazao je English na svečanom prijemu koji američko veleposlanstvo svake godine organizira u povodu najvećeg američkog blagdana 4. srpnja, Dana neovisnosti.

Prijemu su i ove godine prisustvovali najviši bh. dužnosnici, predstavnici međunarodne zajednice, diplomatskog kora, vjerski dostojanstvenici i drugi.

English je naglasio da Sjedinjene Države kao i šira međunarodna zajednica stoje spremni  pomoći BiH da ono za što se deklarativno zalaže postane stvarnost, jer imaju i obvezu prema građanima BiH.

“Opredijeljeni smo da radimo s vama i vašim liderima da se ostvari cilj uspostave demokratski prosperitetne BiH koja je aktivni član EU i NATO-a, i koja daje svoj doprinos”, kazao je on.

Veleposlanik English, koji se nalazi pred krajem svog trogodišnjeg mandata u BiH, kazao je da je u tom periodu BiH svaki put imala priliku poduzeti  konkretne i jako teške korake u pravom smjeru.

“Sada je vrijeme da se građani ove zemlje fokusiraju na ono što ih može ujediniti i da se prestanu baviti onim što ih lažno i bez razloga dijeli”, kazao je English.

Američki veleposlanik je rekao da zna da su odluke koje BiH mora donijeti teške ali bez obzira koliko je to teško, BiH te odluke mora donijeti.

On je na kraju svog govora ponovio obećanje koje su Sjedinjene Američke Države dale BiH i prije 15 godina a koje će i novi veleposlanici i svi oni koji budu dolazili nakon njega ispunjavati – da su Sjedinjene Države spremne i da žele pomagati građanima BiH sve dok im konačno ne bude omogućeno okrenuti se budućnosti koja donosi mir, slobodu i prosperitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*