CIA je osumnjičene za terorizam slala Gadafiju na “obradu”

Prema informacijama objavljenim u New York Timesu, pripadnici američke tajne službe CIA-e i britanske MI-6, usko su surađivali s režimom Moamera Gaddafija i njegovom tajnom službom, javlja Deutsche Welle.

Dokumenti pronađeni u uredu nekadašnjeg šefa libijske diplomacije Musse Kusse svjedoče da je CIA nakon napada na New York 11. rujna 2001. godine osam puta slala osumnjičene za terorizam u Tripoli, gdje su bili ispitivani i to uz poznate i navodno vrlo “uspješne i učinkovite” metode mučenja.

Prema New York Timesu, pronađeni su čak i dokumenti koji sadrže popis s pitanjima (njih 89) na koje je američka vlada željela od osumnjičenih osoba dobiti odgovore. Veze između Moamera Gadafija i SAD-a su bile posebno intenzivne u vrijeme Georga W.Busha.

Da CIA surađuje s režimom u Tripoliju, znalo se doduše i ranije, međutim pravi razmjer njihove suradnje otkriven je tek kada su tajni dokumenti iz ureda bivšeg ministra vanjskih poslova Musse Kusse, nedavno pali u ruke organizacije za ljudska prava Human Rights Watch.

Iz njih proizlazi da se ova suradnja intenzivirala nakon 2004. godine kada je Moamer Gadafi održao svoj poznati govor u kojem je izjavio kako njegova zemlja više neće koristiti masovnim naoružanjem.

Sada, kako objavljuje New York Times, ali i Wall Street Journal te britanski The Independent izlazi na vidjelo da su tekst Gadafijevog govora napisali sami pripadnici američke tajne službe, vjerojatno da bi svog „partnera“ postavili u malo boljem svjetlu zapadnoj javnosti.

Iz materijala objavljenih u američkim i britanskim medijima, i britanske službe su surađivale s Gadafijevim režimom. Tako je britanska tajna služba MI-6 informacije i brojeve telefona pripadnika libijske oporbe u egzilu proslijeđivala vladi u matičnoj zemlji. Britanski mediji navode da su se na liniji Tripoli – London redovito izmjenjivali i razni pokloni.

U tom smislu, ističe Deutsche Welle, i ne čudi činjenica da je libiski ministar vanjskih poslova Mussa Kussa u ožujku ove godine (kada su već bili započeli nemiri i prosvjedi protiv Gadafija) pobjegao upravo u London odakle mu je, iako ga se tereti za kršenje ljudskih prava, omogućen i bijeg u Katar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*