CIA u mozgove američkih vojnika ugrađivala septalne elektrode?!

Skupina vojnih veterana tužila je američku središnju obavještajnu agenciju CIA, od koje traže da razjasni aferu u vezi s ugradnjom uređaja na daljinsko upravljanje u mozgove vojnika koji nisu ništa sumnjali.

Još od ranije je poznato da je CIA testirala supstance poput LSD-a na vojnicima, i to negdje početkom pedesetih godina, ali vojnici tvrde da se kasnije počelo s ugradnjom elektroda u vojnike.

Prema tužbi, koja je predana još prošle godine, CIA je navodno namjeravala dizajnirati i testirati tzv. septalne elektrode, kojima bi kontrolirala ljudsko ponašanje. U tužbi stoji da vojnici nikada nisu informirani o tome, jer se nije znalo o stvarnim rizicima.

Jedan od onih koji je tužio CIA je i Bruce Price, koji je uvjeren da je magnetna rezonanca pokazala da mu je CIA 1966. godine ugradila uređaj za praćenje i kontrolu ponašanja.

Prema optužnici, elektroda ili uređaj nalazi se blizu jednog sinusa, a na CT snimku se očitava kao strano tijelo neodređenog sastava, ali pretpostavljaju da je od plastike ili nekog sličnog materijala. Postojanje ovog stranog tijela u Bruceovoj glavi potvrđeno je na nekoliko pregleda, pa čak i najsuvremenijim uređajima.

Jedan bivši službenik State departmenta 1979. godine napisao je knjigu o neobičnim CIA testovima, a u jednom dijelu knjige navodi da u memorandumu iz 1961. godine stoji da “rade na mogućem daljinskom kontroliranju vojnika, te da će dodatni testovi biti provedeni na ljudima”.

CIA je navodno forsirala te tehnike jer je vjerovala da Sovjeti rade isto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*