Cijena sirove nafte na najnižoj razini u 18 mjeseci, ali ne i cijena benzina

Cijene nafte na londonskom tržištu spustile su se na najnižu razinu u 18 mjeseci zbog sumornih prognoza za svjetski gospodarski rast, koje upućuju na slabiju potrošnju energije širom svijeta nego što se očekivalo.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala je 1,69 dolara, na 91 dolar za barel, najnižu razinu od prosinca 2010. godine, nakon čega se oporavila na 91,50 dolara. Na američkom je tržištu barel bio jeftiniji za dolar i njime se trgovalo po 80,45 dolara.

Proizvodne aktivnosti u Kini u lipnju su smanjene na najnižu razinu u posljednjih sedam mjeseci, pogođene padom izvoza i slabom domaćom potražnjom. Pozorno praćen preliminarni indeks menadžera nabave (PMI), koji mjeri aktivnosti u proizvodnom sektoru, spustio se tako u lipnju na 48,1 bod, sa 48,4 boda u prethodnom mjesecu.

Američka središnja banka jučer je signalizirala slabije prognoze za gospodarstvo, ali je razočarala ulagače koji su očekivali agresivnije poteze kako bi se ojačalo najveće svjetsko gospodarstvo. Potražnja također izgleda nesigurnom u eurozoni, gdje rastu troškovi zaduživanja. Tako je Španjolska platila najviše kamate na petogodišnje obveznice u povijesti eurozone. Tijekom dana Madrid će izvijestiti o stanju u bankama i možda uputiti službeni zahtjev za europsku pomoć.

Povrh negativnih makroekonomskih vijesti, naftna je tržišta pogodilo i tjedno izvješće američke vlade o zalihama, koje je u srijedu neočekivano pokazalo rast zaliha sirove nafte za čak, 2,86 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov pad od 1,1 milijun barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je na internetskoj stranici da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u srijedu iznosila 93,08 dolara, što znači da je bila 65 centi niža nego prethodnog radnog dana.

Cijene naftnih derivata, na žalost, ne prate kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, tako da je cijena eurosupera na benzinskim crpkama hrvatske naftne kompanije Ine danas čak 15 posto viša nego prije 18 mjeseci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*