Ciklona Ladislav poharala Jadran, poplave u Splitu, Zadru, Rijeci…

Najjače jugo ove godine puhalo je u noći srijede na četvrtak u Dalmaciji. Orkanski blagdan Svih Svetih donijela je snažna ciklona Ladislav koja se razvila nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom. Ciklona je donijela porast temperature zraka i kišu, ali prije svega olujno i orkansko jugo koje je donijelo probleme, osobito na moru gdje je bilo najjače.

U Splitu je jugo više sati imalo prosječnu olujnu brzinu, a najjači udari su dosezali 112 km/h. Jugo je lomilo grane i stabla, oštećivalo automobile, a vjerojatno će tek današnji dan otkriti prave razmjere štete.

Još vjetrovitije nego u Splitu bilo je na dalmatinskim otocima. Na Lastovu je najjači udar juga iznosio 119 km/h, na Palagruži 115 km/h, Mljetu 116 km/h, a na otoku Visu zabilježen je udar vjetra od čak 133 km/h. Pretpostavlja se da je vjetar načinio mnogo štete na otocima.

Rano jutros istarska mjesta Šugari i Filini na Barbanštini poharala je pijavica koja je u tri minute napravila ogromnu materijalnu štetu. Crjepovi, komadići fasade, lesonit ploče, grane ležali su na sve strane, a najgore je prošla obitelj Batel kojoj je pijavica doslovno prošla kroz kuću,

Kako je rekla gospođa Batel, rano jutros probudio ju je jaki huk pa je ustala i sišla u prizemlje taman kada je pijavica probila balkonski prozor, ušla u kuću, porazbacala stvari po kuhinji i dnevnom boravku, izbila pregradni zid od brodskog poda, porazbijala prozore u tim prostorijama i izašla na vrata od hodnika. Osim toga, srušila je i ogroman zdravi hrast u dvorištu i bacila ga na njihovu kuću, piše Glas Istre,

Posljedice nevremena koje je sinoć zahvatilo zadarsko područje jutros su vidljive na svakom koraku. U Ulici Kralja Tomislava jako jugo je iščupalo mlado stablo iz korijena. Na suprotnoj strani ulice razina mora se uzdignula iznad obale te je mjestimično poplavila prometnicu.

Na Liburnskoj obali more se uzdignulo do ulaznih vrata u poslovnicu Jadrolinije i poplavilo cijelu cestu. Na zadarskoj rivi udari valova oštetili su i iz ležišta izbacili kamene ploče na potezu od Morskih orgulja prema Gatu.

Riječki Novi list pak piše da su se pod vodom u ranim jutarnjim satima četvrtka našli riječki dijelovi Rive Boduli, Verdijeve, Zagrebačke i Demetrove ulice, kao i dio trga ispred HNK Ivana pl. Zajca, gdje su zabilježeni brojni slučajevi poplavljivanja poslovnih prostora u prizemljima zgrada.

Očekivano, problema je bilo i u pomorskom prometu, a u trajektu Marko Polo koji je u srijedu isplovio iz Ancone prema Splitu oštećeno je nekoliko automobila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*