Ciparska središnja banka odlučila: Na bankomatima se može podići najviše 100 eura

cipar - bankomatiSredišnja banka na Cipru odredila je u nedjelju da će se na bankomatima svih ciparskih banaka moći podići iznos od najviše 100 eura, kako bi se spriječio odljev novca.

Glasnogovornik druge najveće banke na otoku, Ciparske nacionalne banke koja je još ranije postavila ograničenje od 260 eura, je rekao da je nova mjera stupila na snagu u 12.00 sati i da će važiti do otvaranja banke u utorak ili do potvrde da je postignut sporazum u Bruxellesu o dodatnom financiranju Cipra.

Vladin dužnosnik je rekao da se mjera primjenjuje na sve lokalne banke na Cipru.

Ministri financija 17 članica eurozone okupljaju se u nedjelju, 24. ožujka, na izvanrednom sastanku u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći rješenje za Cipar. Prije više od tjedan dana, euroskupina je na maratonskom sastanku postigla dogovor o pomoći Cipru u visini od 10 milijardi eura, a u zamjenu za tu pomoć Cipar je oporezivanjem bankovnih pologa trebao osigurati 5,8 milijardi eura.

Po tom dogovoru, svi polozi do 100.000 eura oporezivali bi se po stopi od 6,75 posto, a preko toga iznosa po stopi od 9,9 posto. Početkom prošlog tjedna je to promijenjeno na način da se polozi do 20.000 eura ne oporezuju. Međutim, ciparski parlament je u utorak to odbio. Na prijedlogu da se oporezuju i mali polozi inzistirao je Cipar jer nije htio jače oporezovati velike pologe, bojeći se bijega kapitala.

Europska središnja banka postavila je ultimatum da će samo do ponedjeljka osiguravati likvidnost ciparskih banaka ako se ne postigne dogovor. Stoga se sada grčevito pokušava dogovoriti program pomoći, koji bi uključivao jednokratno oporezivanje samo pologa iznad 100.000 eura te temeljito restrukturiranje druge po veličini ciparske banke Laiki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*