Ciprani ispraznili bankomate nastojeći izbjeći novi porez na štednju koji im je nametnula EU

cipar-bankomatiStanovnici Cipra cijelu su subotu proveli u redovima čekajući pred bankomatima da podignu svoju ušteđevinu s računa. Naime, Europska unija je Cipru, u zamjenu za 10 milijuna eura financijske pomoći kako bi izbjegli bankrot, naredila mjeru o jednokratnom oporezivanju svih bankovnih depozita u toj zemlji, piše Financial Mirror.

Svi koji imaju na računima manje od 100.000 eura ušteđevine moraju platiti porez u iznosu od 6,75 posto, a građani s većim iznosima plaćaju čak 9.9 posto.

Ovom mjerom očekuje se da će se skupiti gotovo šest milijardi eura. “Želio bih da nisam ministar koji ovo mora prihvatiti”, izjavio je financijski ministar Cipra Michael Sarris dodavši da se nada da će financijska pomoć EU-a pomoći Cipru i omogućiti novi početak.

No, nisu samo Ciprani pogođeni ovom mjerom. Kako piše Daily Mail, do čak 60.000 Britanaca štedi u bankama na Cipru, te će i oni izgubiti po nekoliko tisuća funti. Naime, Britanci imaju oko 1,7 milijardi funti štednje u bankama na Cipru, što znači da će izgubiti i do 170 milijuna funti. [24sata.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*