Ćiro Blažević: Ako SAD napadnu Iran, ratovat ću za Ahmedinedžada

Legendarni trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević trenutno je u Iranu gdje trenira tamošnjeg prvoligaša Mes Kerman. Kaže da mu ide dobro, da proživljava drugu trenersku mladost, a u razgovoru kojeg u utorak prenosi sarajevsko Oslobođenje prognozirao je velike uspjehe reprezentacija BiH i Hrvatske kojima je bio izbornik u idućim godinama.

Ipak, možda je najzanimljiviji njegov odgovor na pitanje o trenutnoj političkoj krizi u odnosima Irana i SAD, te špekulacijama da bi Sjedinjene Države mogle vojno intervenirati zbog krize oko Hormuškog tjesnaca i iranskog nuklearnog programa:

– Niko nema pravo napasti iranski narod, pa ni Amerika. Iranci, taj fini, pošteni, radišni, prijateljski narod, odakle i ja vučem korijene, ima pravo na slobodu, ima pravo štititi svoje bogatstvo… Ko se usudi napasti Iran, imat će protiv sebe najveću vojsku.  Milioni mladih Iranaca spremni su braniti svoju zemlju. I ja sam spreman stati u prvu borbenu liniju za Irance, za Ahmedinedžada. Inače, Ahmedinedžad je poput mene, hrabar i odlučan…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*