Članovi Predsjedništva BiH u Hrvatskoj: Nastavak pozitivnih trendova

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je u utorak da su članovi Predsjedništva vrlo zadovoljni razgovorima s hrvatskim čelnicima, a posebno osjećajem da Hrvatska želi učiniti sve da se održi stabilno stanje u BiH i da ničim ne naruši složenu situaciju pri formiranju vlasti.

Radmanović je naglasio da je za dalju suradnju između dvije zemlje neophodno da se u BiH uspostavi Vijeće ministara.

Dobar start za novu vlast u BiH

– Rekli smo da se nas trojica zalažemo da se formira Vijeće ministara BiH što je moguće prije i mi ćemo uraditi sve što je do nas. Očekujemo da će to biti u narednih nekoliko dana dogovoreno među političkim liderima, a onda će Predsjedništvo vrlo brzo odraditi svoj dio posla, rekao je Radmanović novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.

On je naglasio da je na današnjem sastanku bilo riječi o zajedničkim temama dvije zemlje kao što je ekonomska suradnja koja je, kako je rekao, dobra i primjer drugima u području u ukupnom obimu, ali pri kojoj je odnos robne razmjene štetan za BiH i  “u budućnosti to treba popravljati”.

“Želimo da Hrvatska postane što je moguće prije članica EU jer je to i nama primjer, ali i šansa u BiH da se brže razvijamo”, rekao je Radmanović.
On je dodao da je na današnjem sastanku pokrenuto i pitanje sporazuma koji nisu potpisani, kao što je sporazum o dvojnom državljanstvu “koji je zastao u BiH”, ali i sporazumu o granici i  o imovinsko-pravnim odnosima u kojima ima “podjednake odgovornosti”.

Radmanović je izrazio nadu da BiH neće imati problema s granicom kad Hrvatska postane punopravna članica EU, kao što je Hrvatska imala s “nekim članicama EU”.

“Ocjena je u cjelini  da smo imali prijateljski posjet koji je bio radni i vrlo koristan i koji će biti dobar start za buduću izvršnu vlast u BiH”, rekao je Radmanović.

Odnosi na visokoj razini

Odnosi Hrvatske i BiH na vrlo su visokoj razini, jer je riječ o dvjema prijateljskim zemljama koje su sposobne otvorena pitanja rješavati međusobnim dogovorom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s tročlanim predsjedništvom BiH.

»Bosna i Hercegovina jedan je od najvažnijih partnera Hrvatske i naš najbliži susjed s kojim dijelimo puno toga dobroga«, rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Otvorena pitanja

Sastanak je ocijenio nastavkom pozitivnih trendova i najavio intenziviranje napora za rješavanje svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva te sporazuma o slobodnom tranzitu (Luka Ploče i Neum).

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predstavnik srpskog naroda, ocijenio je, pak, da hrvatski narod u BiH nije potpuno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima, te ustvrdio da je to pitanje koje se mora riješiti. Rekao je kako je njegovo mišljenje da »već nekoliko godina hrvatski narod u cjelini nije potpuno ravnopravan s druga dva naroda u BiH«.

Nije želio detaljno obrazlagati svoje stajalište, ali je kao elemente neravnopravnosti Hrvata spomenuo pitanje preglasavanja u institucijama BiH, pitanje jezika i »nekih drugih stvari«. »Unutar BiH mi moramo naći snage i naći ćemo je, da osiguramo ravnopravnost svima«, rekao je Radmanović.

Trojica članova Predsjedništva BiH susretom s Josipovićem počeli su dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj.

Josipović je nakon sastanka najavio održavanje sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju odmah nakon uspostave Vijeća ministara BiH, a dvije će države, napomenuo je, nastaviti surađivati i u pitanju sukcesije bivše države.

Prema riječima hrvatskog predsjednika, u razgovoru s kolegama iz Predsjedništva BiH bilo je riječi i o pitanjima vezanim uz gospodarstvo, s naglaskom na međusobnoj trgovinskoj suradnji i zajedničkim nastupima na trećim tržištima, a razgovaralo se i o pitanju izbjeglica i povratku.

»Moja je ocjena da je današnji sastanak bio iznimno važan i uspješan te da predstavlja nastavak doprinosa stvaranju dobrih odnosa između naših dviju zemalja«, rekao je Josipović.

Nebojša Radmanović ocijenio je, pak, kako je krajnje vrijeme da i izvršna tijela vlasti dviju zemalja »pokažu na djelu kako je moguće rješavati otvorena pitanja«, prije svega imovine i granice. Susret s Josipovićem ocijenio je važnim za cijelu regiju. Zaključio je da sve zemlje u regiji trebaju surađivati u borbi protiv kriminala i korupcije, jer je to, uz mir i stabilnost, ključno pitanje za cijelu regiju.

Kosor: Hrvatska se ne upliće u unutarnju politiku BiH

Vezano uz posjet članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine službenom Zagrebu, premijerka Jadranka Kosor je u ponedjeljak naglasila da se Hrvatska ne upliće u unutarnju politiku BiH, ponovivši da ona i predsjednik Ivo Josipović dijele isto gledište kad je u pitanju suverenost te zemlje koja uključuje tri konstitutivna naroda.

»Predsjednik Josipović i ja potpisali smo izjavu o BiH. Naša je je ustavna obveza voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, a Hrvati u BiH jedan su od tri konstitutivna naroda. Prema tome, naravno da je naša obveza progovoriti i o činjenici da još nisu formirana tijela koja mogu voditi državu. Mi nastojimo pomoći, a ne se uplitati«, kazala je premijerka.

Poručila je i da je u svim svojim političkim nastupima i razgovorima s drugim premijerima diljem Europe uvijek isticala, a to će činiti i ubuduće, »snažno opredjeljenje Hrvatske u potpori toj zemlji na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama«.

Susret s Kosor i Bebićem

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir Izetbegović u utorak, drugog dana službenog posjeta Republici Hrvatskoj, trebali bi se susresti s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a nakon toga i s predsjednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor.

Protokolom posjeta predviđen je i radni ručak koji u čast Predsjedništva BiH priređuje predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor, kao i prijem u večernjim satima koji priređuje hrvatski predsjednik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da su ovim posjetom stvoreni uvjeti za ubrzano rješavanje brojnih otvorenih pitanja, a posebno pitanja granice, smanjenja deficita u ekonomsko-trgovinskoj razmjeni, te poboljšanja suradnje dviju zemalja.

dnosi Hrvatske i BiH na vrlo su visokoj razini, jer je riječ o dvjema prijateljskim zemljama koje su sposobne otvorena pitanja rješavati međusobnim dogovorom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s tročlanim predsjedništvom BiH. »Bosna i Hercegovina jedan je od najvažnijih partnera Hrvatske i naš najbliži susjed s kojim dijelimo puno toga dobroga«, rekao je predsjednik Josipović na zajedničkoj konferenciji za novinare s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.
Sastanak je ocijenio nastavkom pozitivnih trendova i najavio intenziviranje napora za rješavanje svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva te sporazuma o slobodnom tranzitu (Luka Ploče i Neum).
Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, predstavnik srpskog naroda, ocijenio je, pak, da hrvatski narod u BiH nije potpuno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima, te ustvrdio da je to pitanje koje se mora riješiti. Rekao je kako je njegovo mišljenje da »već nekoliko godina hrvatski narod u cjelini nije potpuno ravnopravan s druga dva naroda u BiH«. Nije želio detaljno obrazlagati svoje stajalište, ali je kao elemente neravnopravnosti Hrvata spomenuo pitanje preglasavanja u institucijama BiH, pitanje jezika i »nekih drugih stvari«. »Unutar BiH mi moramo naći snage i naći ćemo je, da osiguramo ravnopravnost svima«, rekao je Radmanović.
Trojica članova Predsjedništva BiH susretom s Josipovićem počeli su dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj.
Josipović je nakon sastanka najavio održavanje sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju odmah nakon uspostave Vijeća ministara BiH, a dvije će države, napomenuo je, nastaviti surađivati i u pitanju sukcesije bivše države. Prema riječima hrvatskog predsjednika, u razgovoru s kolegama iz Predsjedništva BiH bilo je riječi i o pitanjima vezanim uz gospodarstvo, s naglaskom na međusobnoj trgovinskoj suradnji i zajedničkim nastupima na trećim tržištima, a razgovaralo se i o pitanju izbjeglica i povratku. »Moja je ocjena da je današnji sastanak bio iznimno važan i uspješan te da predstavlja nastavak doprinosa stvaranju dobrih odnosa između naših dviju zemalja«, rekao je Josipović.
Nebojša Radmanović ocijenio je, pak, kako je krajnje vrijeme da i izvršna tijela vlasti dviju zemalja »pokažu na djelu kako je moguće rješavati otvorena pitanja«, prije svega imovine i granice. Susret s Josipovićem ocijenio je važnim za cijelu regiju. Zaključio je da sve zemlje u regiji trebaju surađivati u borbi protiv kriminala i korupcije, jer je to, uz mir i stabilnost, ključno pitanje za cijelu regiju. [Hina]

Hrvatska se ne upliće u unutarnju politiku BiH
Vezano uz posjet članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine službenom Zagrebu, premijerka Jadranka Kosor je u ponedjeljak naglasila da se Hrvatska ne upliće u unutarnju politiku BiH, ponovivši da ona i predsjednik Ivo Josipović dijele isto gledište kad je u pitanju suverenost te zemlje koja uključuje tri konstitutivna naroda. »Predsjednik Josipović i ja potpisali smo izjavu o BiH. Naša je je ustavna obveza voditi brigu o Hrvatima izvan domovine, a Hrvati u BiH jedan su od tri konstitutivna naroda. Prema tome, naravno da je naša obveza progovoriti i o činjenici da još nisu formirana tijela koja mogu voditi državu. Mi nastojimo pomoći, a ne se uplitati«, kazala je premijerka. Poručila je i da je u svim svojim političkim nastupima i razgovorima s drugim premijerima diljem Europe uvijek isticala, a to će činiti i ubuduće, »snažno opredjeljenje Hrvatske u potpori toj zemlji na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama«. Premijerka Kosor sastala se u ponedjeljak popodne sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*