Članstvo u Vijeću sigurnosti UN je velika šansa za BiH

Činjenica je da je Opća skupština UNa glasovala da BiH bude u Vijeću sigurnosti dvije godine. Učinili su to listopada 2009., jer je većina smatrala da BiH to može biti. BiH je normalna država, koja je članica UN-a i koja sada ima priliku igrati ulogu na svjetskoj pozornici na apsolutno normalan način. Ne vidim nikakav problem u tome. Bio sam s timom u New Yorku nekoliko puta, u Sarajevu dva puta. To je velika prilika, ali i odgovornost. Mislim da ti ljudi mogu podnijeti odgovornost, do to čine veoma dobro u proteklih deset mjeseci. Sada imamo vrhunac, kada će BiH preuzeti predsjedanje Vijećem sigurnosti.

To pokazuje da država s tri konstitutivna naroda može predstavljati sebe i preuzeti ulogu na svjetskoj pozornici, baš kao i bilo koja druga. Britanija želi pozitivnu budućnost za BiH, pozitivnu ulogu BiH u Vijeću sigurnosti. Zašto? Zato što se brinemo za Bosnu i za Ujedinjene narode. To će biti test za BiH koliko može efikasno i nepristrano u siječnju iduće godine uraditi taj posao.

Ali, postoje ozbiljni ljudi, u BiH i u međunarodnoj zajednici, koji misle da je prijetnja integritetu i jedinstvu zemlje realnost, a ne samo retorika…

– Možda ima toga. Ali, ja vas pozivam da gledate na ono pozitivno što je postignuto, šta se može i treba postići. Ako pogledate kakve mogćnosti ima vaša država u pogledu članstva u euroatlantskim integracijama… To država koja se zove BiH može postići. Radije bih da mediji hrabre ljude da se fokusiraju na pozitivno, a ne da se osvrću i gledaju unazad. Nemojte preuveličavati stvari i govoriti da je kraj svijeta i da Bosna ne može opstati. Nije uopće tako. Postoji određena nestabilnost, ali u temeljima, ova država mnogo je stabilnija nego što je bila prije 15 godina.

Emyr Jones Parry, dugogodišnji britanski diplomat, bivši veleposlanik Velike Britanije u Ujedinjenim narodima, za Dnevni avaz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*