Clinton: Hrvatska je sidro u regiji i odlična zemlja za investicije

Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u srijedu u Zagrebu snažnu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU 1. srpnja iduće godine, ali i upozorila Zagreb da nastavi s gospodarskim reformama i poboljša investicijsku klimu za američke i druge ulagače.

“Jedva čekam ulazak Hrvatske u EU i to vrlo skoro”, rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem na Pantovčaku.

Upitana očekuje li da će se to, unatoč problemima sa Slovenijom, dogoditi kako je i planirano 1. srpnja 2013., državna tajnica je rekla da su je Josipović i premijer Zoran Milanović uvjerili da će Hrvatska biti spremna za čanstvo.

“Mi kao i dosad podupiremo put Hrvatske u Europu”, rekla je Clinton i dodala da je Hrvatska “sidro”u regiji”, prosperitetna zemlja koja može biti primjer susjedima.

Govoreći o odnosima dviju zemalja, Clinton je rekla da dvije zemlje veže prijateljstvo i pripadnost istom kulturnom krugu, snažno partnerstvo u Afganistanu i u regiji te da SAD već 20 godina podupire hrvatski narod na putu u euroatlanske integracije. No, bila je prilično kritična o ulagačkoj klimi u Hrvatskoj.

“Vi ste odlična zemlja za investicije, imate sjajan zemljopisni položaj i obrazovanu radnu snagu. Ali podupiremo vas da smanjite birokraciju, nastavite s privatizacijom i olakšate otvaranje novih tvrtki”, istaknula je američka državna tajnica.

Po njezinim riječima, SAD to ne čini zbog sebe nego zbog Hrvatske koja mora nastaviti s gospodarskim reformama i postati konkurentna na tržištu Balkana i Europe. “Ako se te reforme primjene, američki investitori će to prepoznati”, istaknula je.

Clinton je pohvalila Zagreb zbog borbe protiv korupcije, jačanja pravne države, sudjelovanja u zajedničkom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglica sa Srbijom i BiH te poboljšanja položaja Roma.

“Vi ste odlučili biti dijelom mirne i slobodne Europe i transatlantske zajednice, vi služite kao sidro u regiji, prosperitetna zemlja koja može biti primjer drugima”, naglasila je Clinton i dodala kako želi da Zagreb “naučene lekcije” prenese susjedima.

Predsjednik Josipović je zahvalio američkoj državnoj tajnici na svemu što je SAD učinio kako bi Hrvatska napredovala, izašla iz rata i afirmirala se kao moderna zemlja.

Dodao je kako mu je Clinton prenijela veliki interes američkih poslovnih ljudi za gospodarsku suradnju i priznao kako postoji “problem stvarne otvorenosti za investicije”.

“Hrvatska vlada priprema niz mjera kako bi se investitorima olakšao dolazak u Hrvatsku. Siguran sam kako će za to biti zainteresiran i veliki broj investitora uz SAD-a”, rekao je Josipović.

Dodao je da će se Hrvatska, i kao buduća članica Unije, angažirati na daljnjoj stabilizaciji regije i ponovio je da je nastavak proširenja vitalni hrvatski interes. “I u EU-u ćemo učiniti sve da naši susjedi dobiju ispruženu ruku potpore i da sutra zajedno s nama budu u Uniji”, naglasio je predsjednik Josipović.

I predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović sastao se s američkom državnom tajnicom. Tom je prigodom Milanović izrazio sućut zbog žrtava uragana Sandy, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Razgovaralo se o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju i o situaciji u regiji pri čemu je predsjednik Vlade istaknuo nedvojbenu potporu Hrvatske euro-atlantskim aspiracijama svojih susjeda.

“U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije”, kazao je premijer i dodao da Europska unija znači stabilnost.

Također, bilo je riječi o globalnoj ekonomskoj situaciji u Europi i svijetu te reakcijama Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država na krhku ekonomsku situaciju u svijetu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton čestitala je hrvatskoj Vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna.

Također je istaknula da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke.

“Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti”, naglasila je Hillary Clinton.

Predsjednik Vlade ovom je prigodom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na svoj pomoći koju su pružale Republici Hrvatskoj od njezine neovisnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*