Hillary Clinton zabrinuta zbog krize u BiH

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak da je na sastanku s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Catherine Ashton “izrazila zabrinutost zbog političkog zastoja u Bosni i Hercegovini”, prenosi Hina.

“Izrazila sam zabrinutost zbog političkog zastoja u Bosni i Hercegovini i svih napora koji bi mogli potkopati Daytonski mirovni sporazuma i stabilnost zemlje”, rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za tisak s lady Ashton, nakon razgovora u State Departmentu.

Clinton je izrazila snažnu američku potporu radu Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

“Mi u potpunosti podržavamo ovlasti Ureda visokog predstavnika Valentina Inzka u BiH i želimo vidjeti da ljudi tamo ostvare svoje nade za nužne reforme, učinkovitu vladu i europsku budućnost”, istaknula je Clinton.

Ashton je kazala kako je prošloga tjedna posjetila BiH, gdje je čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku jasno dala do znanja da je Daytonski sporazum “ovdje da bi ostao” i da se on neće mijenjati. Također je rekla kako ga je pozvala da kao političar pridonese napretku BiH u cjelini.

Dodik je prijetio održavanjem referenduma koji bi narušio Daytonski sporazum, no odustao je nakon posjeta Ashton.

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku ponovio je pozvala na formiranja vlade u BiH u najskorijem roku, kako bi ona preuzela svoje odgovornosti i vodila zemlju u suočavanju s izazovima kao što je nezaposlenost.

1 Comment

  1. Bice zabrinuti jos koju godinu, a onda ce se o svom “jadu i bijedi” zabrinuti. Zivim u Kanadai i upravo sam se vratio iz USA, sokiran sam. Sadasnja Amerika i Amerika prije 10 godina su potuno dvije razlicite drzave.
    Sta ce biti za 10 godina?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*