Čolak: Glavaš će biti izručen Hrvatskoj ili će kaznu služiti u BiH

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak rekao je da će, kada to zatraže hrvatske vlasti, izručiti Branimira Glavaša, kojemu je Vrhovni sud RH potvrdio kaznu za ratni zločin. Dodao je kako Glavaš u tome slučaju može birati hoće li kaznu izdržavati u hrvatskom ili bosanskohercegovačkom zatvoru. Podsjetimo, prilikom svojedobnog potpisivanja sporazuma vezanog za izvršenje kaznenih sankcija osoba s dvojnim državljanstvom RH i BiH, rečeno je da će oni moći birati “Zenica ili Lepoglava”.

Pitanje je kada će i gdje Glavaš odslužiti kaznu. U BiH čeka da mu sud dostavi presudu, nakon toga zagrebački Županijski sud šalje zahtjev za izvršenje kazne u hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, koje zatim isti zahtjev šalje kolegama u BiH. U svakom slučaju, zatvor Glavaša neće vidjeti još mjesecima.

Naime, Glavaš je nakon izricanja prvostupanjske presude lani u svibnju pobjegao u BiH. Ostali osuđeni nalaze se u pritvoru. Osuđenicima će u zatvorske kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Glavaš je u pritvoru bio od travnja 2007. do siječnja 2008.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*