Countryman: SAD će braniti načela iz Daytona, kriza na Kosovu neće utjecati na BiH

Bosna i Hercegovina danas nije ništa bliža Europskoj uniji nego što je to bila prije četiri ili pet godina, rekao je u četvrtak u intervjuu novinskim agencijama u BiH zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Thomas Countryman.

Dodao je da mu je iskreno žao zbog ove činjenice, posebno u svjetlu vidljivog napretka ostalih zemalja u području.

– Naravno, to ne znači da uopće nema napretka. Ekonomski i društveno BiH je na putu razvoja, ali poboljšanje nije vidljivo na političkom planu, a što je uzrokovano nedostatkom političke spremnosti, rekao je Countryman.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD je iskorakom u pozitivnom pravcu ocijenio intenzivnije političke kontakte i dogovore u svjetlu formiranja Vijeća ministara BiH.

“Intenzivniji su javni, ali i privatni kontakti. Smatram da su za ozbiljni dogovor neophodni prvo privatni kontakti”, stava je Coutryman.

Ponovio je poznati stav SAD o spremnosti ove zemlje da pomogne BiH na njezinom putu ka EU i NATO-u.

“SAD neprestano ističu važnost Daytonskog mirovnog sporazuma, ali još imamo one koji ne prihvaćaju osnovne principe Sporazuma. Naša je dužnost zaštititi osnovne principe Daytonskog sporazuma: jedna država, dva jaka entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi ćemo braniti te principe od onih koji bi da to ruše”, kazao je Coutryman.

Na pitanje novinara da prokomentira nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u kojoj je rekao da je BiH državna zajednica, a ne država, Coutryman je kazao da “ne shvaća na osnovu čega je to rekao”.

– Poštujem Dodika i njegovu političku sposobnost, ali ne mogu shvatiti osnovu za to što je rekao. U Daytonu jasno stoji da BiH nastavlja svoje postojanje pod međunarodnim zakonima kao država. Moguće je da zemlje promijene svoj ustav, ali to ne znači novu državu. BiH je postojala prije i poslije Daytona i bilo kakav politički pristup ne može promijeniti ovu istinu, pojasnio je Coutryman.

Strukturalni dijalog o pravosuđu između EU i BiH Coutryman je ocijenio vrlo pozitivnim.

“I SAD su doprinijele izgradnji pravosuđa u BiH i svi imamo obavezu da uradimo sve da ono bude jako i stabilno, a prije svega nezavisno”, kazao je.

Situaciju na Kosovu Coutryman je okarakterizirao kao složenu te izrazio žaljenje zbog nasilja koje se dogodilo.

“SAD, EU i KFOR pokušavaju pronaći privremeno rješenje za ovu situaciju, a u cilju omogućavanja nastavka dijaloga između Prištine i Beograda”, rekao je.

Na pitanje hoće li se situacija na Kosovu odraziti i na BiH Coutryman je odgovorio da “ne vidi nikakve posljedice za BiH”.

“Ima ih koji žele iskoristiti ovu situaciju za politički argument, ali ne postoje posljedice”, rekao je.

Thomas Coutryman uskoro završava svoj mandat i prelazi na drugu poziciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*