Čović: BiH će do polovice godine podnijeti aplikaciju za članstvo u EU

Dragan Čović, supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH, ocijenio je u razgovoru s izvršnim direktorom vanjskopolitičke službe Europske unije za Europu i središnju Aziju Miroslavom Lajčakom da će vlasti BiH do polovice godine ispuniti sve potrebne uvjete i podnijeti aplikaciju za članstvo u EU.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, Čović i Lajčak su istaknuli da je potrebno što prije realizirati dogovor šest političkih čelnika te da usvajanje zakona o popisu pučanstva u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, okončanje procedure usvajanja zakona o državnoj pomoći i usvajanja proračuna, kao i predstojeće imenovanje Vijeća ministara BiH, “otvaraju prostor za novi iskorak Bosne i Hercegovine”.

Pri tome je, stoji u priopćenju, Lajčak naglasio da će Europska unija snažno podržati prioritete novog saziva Vijeća ministara BiH u pravcu euroatlantskih integracija i oporavka gospodarstva.

Čović je pak dodao da je usporedno s tim potrebno provesti ustavne reforme. “Naš cilj je BiH u kojoj će svi njeni narodi i građani ustavno biti jednakopravni i osobno vjerujem da smo danas otvorili puno stranica s mogućnošću da se ostvari jedan takav projekt. Koliko god on izgledao daleko, mislim da nema nijednog razloga da ne završimo idućeg tjedna sve ono što su šestorica predsjednika stranaka krajem prosinca prošle godine usuglasila potpisanim sporazumom”, istaknuo je Čović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*