Čović: BiH, ovako organizirana, nema nikakvu budućnost

Hrvati danas imaju bolju prigodu nego ikada da trajno riješe pitanje svoje pozicije u BiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović tijekom predavanja na Političkoj akademiji HDZ-a BiH u Mostaru.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, s osvrtom na položaj Hrvata, dr. Čović je istaknuo kako BiH treba transformirati i po mjeri hrvatskog naroda.

“BiH, ovako organizirana, nema nikakvu budućnost”, ocijenio je dr. Čović, istaknuvši pritom da je teško za očekivati da, u ovakvim državnim okvirima, mladi mogu svoju budućnost vezati za BiH. Situaciju u BiH dr. Čović je ocijenio katastrofalnom, ističući kako je “ona na najnižoj razini koja bi mogla biti prihvatljiva građanima BiH”.

” Činjenica je da na sličan način o tome razmišlja i Vijeće sigurnosti, iako uzroke za takvu situaciju ne vidim na isti način kao jedan drugi dio ljudi koji razgovara o tim istim problemima. Duboko sam uvjeren da je sve u našim rukama i da mi trebamo urediti BiH po mjeri tri naroda. Ne smijemo više nikad pasti u zamku da 8-9 mjeseci ili tko zna još koliko, budemo bez vlasti na razini BiH. Da bi to izbjegli ubuduće, treba promijeniti Ustav i Izborni zakon kako nikad ne bi trebale privremene mjere Visokog predstavnika biti okrenute ka Središnjem izbornom povjerenstvu koje je on sam uspostavio. To dovoljno govori o političkoj situaciji u BiH”, istaknuo je dr. Čović.

Dodao je kako smatra kako je donošenje privremene suspenzije državnih institucija, koje su proglašene ili “nametnute” od strane OHR-a, zabrinjavajuća poruka svima. Izrazio je nadu kako će visoki predstavnik Valentin Inzko uskoro povući svoju odluku i “dati šansu zakonima, kakvi god da jesu, kao i i Ustavu BiH.”

Upitan da prokomentira izjavu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako u vlasti očekuje jedan od dva HDZ-a, dr. Čović je odgovorio kako ne bi komentirao Lagumdžijina očekivanja. “Prije svega razmišljam o tome što očekuju naši glasači, što očekuju građani BiH. Oni su glasovali i kazali što misle o hrvatskom narodu i hrvatskim političarima i s te strane sam zadovoljan”, poručio je dr. Čović.

Inače, kako je izvijestila Fena, na Političkoj akademiji HDZ-a BiH održano je predavanje u suradnji sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta i Zakladom Hanns Seidel. Osim dr. Čovića, predavanje je održao i Ulrich Kleppman iz Zaklade Hanns Seidel, a uvodne riječi uputili su politička ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH Lidija Bradara i ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina.

1 Comment

  1. Yugosu to sada govoriš pa na vlasti si 20 godina zašto nisi mijenjao nego ste šutili i doveli Hrvate u položaj majorizacije da su istrebljeni u rs a sele iz federacije sram te bili licemjeru !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*