Čović: Bošnjaci mogu odvojiti 300.000 glasova i izabrati hrvatskog člana Predsjedništva

Hrvatsko biračko tijelo od 200.000 glasača ne može spriječiti Bošnjake u Federaciji BiH da ponovo izaberu i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u sinošnjoj emisiji “Otvoreno” Hrvatske televizije.
“Bošnjaci bez problema mogu odvojiti 300.000 glasova za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ne bi me iznenadilo da se ponovi ista strategija i za predstojeće izbore. Čak ako bi Hrvati imali i jednog kandidata i ako bi sve glasove usmjerili za tog kandidata veća je vjerovatnoća da će se bošnjačkim glasovima izabrati hrvatski član Predsjednišva”, izjavio je Čović.
Govoreći o glasovanju hrvatskih državljana bez prebivališta u RH na hrvatskim izborima, Čović je rekao da je glavno pitanje mogućnost “da svaki glasač koji to želi da ostvari svoje glasačko pravo”. Ustavnim promjenama, koje su usuglasili čelnici HDZ-a i SDP, predviđeno je glasovanje isključivo u diplomatsko–konzularnim predstavništva, o čemu Čović kaže: “To doživljavam na drugi način – nitko nije spomenuo brojku četiri. Ovdje se govori o diplomatsko–konzularnim predstavništvima. Imate konzularne dane, odnosno, možete odrediti u bilo kojemu mjestu u BiH konzularne dane. Morate omogućiti svakom glasaču da ostvari svoje pravo da glasuje. Neprihvatljivo je da bilo koga spriječite zbog tehničkih uvjeta da stoji u redovima ili da mu oduzmete to pravo. Ako ste već dali to pravo onda ga treba konzumirati do kraja. Siguran sam da, kako to više neće biti ustavno pitanje, da će se takva jedna mogućnost naći kroz odluku Vlade Republike Hrvatske, jer ona prije svega ide u prilog legalnosti i legitimnosti čitavog procesa, izbjegavanja bilo kakvih gužvi, podmetanja na izborima, jer je i to redovito bila tema: npr. glasuju dva puta, glasuju mrtvi itd. Znači, ako želimo uistinu ostvariti mogućnost da 200.000 ljudi glasuje onda ćemo naći tehnička rješenja kako to napraviti. Mi smo toliko dali za Republiku Hrvatsku, za njezinu neovisnost, da nemamo pravo sada stati na njezinom putu u Europsku uniju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*