Čović: Danas su Hrvati ustavno nejednakopravni

dragancovic12 Aktualna ustavna pozicija hrvatskoga naroda u BiH je katastrofalna i to ne treba kriti, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u svom govoru na svečanosti upriličenoj u Širokom Brijegu u povodu 20. godišnjice osnutka ogranka HDZ-a. “Sviđalo se to nekome ili ne, treba kazati kako su danas Hrvati ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Čović tedodao kako je u ovom trenutku jasno da “u ovoj godini neće doći do bilo kakvih korjenitih ustavnih promjena”.
Po njegovom mišljenu, “ono što se eventualno može dogoditi jeste pokušaj implementacije presude iz Strasbourga oko zahtjeva određenih osoba u BiH kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, odnosno da se izbor članova Predsjedništva BiH vrši kroz Dom naroda kojega će potvrditi Zastupnički dom”. Hrvate, naglasioje Čović, može zadovoljiti “jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH”. “Realno je očekivati kako će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon općih izbora dobiti novi Ustav. Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, ustavna jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela”, rekao je Čović.
U vezi s općim izborima planiranim za listopad, Čović je rekako kako je cilj HDZ BiH osigurati minimalno 130.000 glasova i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*