Čović: Diskontinuiran prostor može činiti jedan entitet ili kanton

Mi smo zagovornici snažne BiH, europske BiH, nedjeljive države u kojoj će tri naroda biti institucionalno i teritorijalno apsolutno jednakopravna, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je, komentirajući u intervjuu Večernjem listu svoju nedavnu izjavu “Gdje Posavina, tu je i Hercegovina i središnja Bosna!”, rekao: “Razmišljamo kako zaštititi najveće prostore gdje žive Hrvati. Ne vidim niti jedan razlog zašto to ne bi bio jedan od elemenata i racionalnosti, gospodarske, prometne i svake druge povezanosti i u tom duhu ja danas vidim našu Posavsku županiju, naše Žepče, dio središnje Bosne, Hercegovine, kao jedan diskontinuiran prostor koji može činiti jedan entitet, jednu cjelinu, federalnu jedinicu ili kanton ako ćemo sve kantonizirati, u kojem bi većina Hrvata živjela, naravno, sa svima drugima, jer to nije isključivo hrvatski prostor, kao što neki drugi prostori neće biti isključivo bošnjački ili srpski. Mi želimo upravo naglasiti multietničnost tih prostora. S druge strane, ideja o diskontinuitetu teritorija je bila ideja koja štiti BiH. Ono što je ključ svih poruka koje šaljemo – mi smo zagovornici snažne BiH, europske BiH, nedjeljive države u kojoj će tri naroda biti institucionalno i teritorijalno apsolutno jednakopravna. U tom duhu sam doživio Posavinu, središnju Bosnu, Hercegovinu, kao jedan prostor, bez obzira kako se mi igrali reformama u Federaciji. To trebaju razumjeti oni koji predlažu reformu Federacije.”

Govoreći o nedavnom sastanku četvorke u Mostaru, Čović je rekao da je njime zadovoljan, “jer je četvorka, kao dio šestorke na državnoj razini, iskazala jasno opredjeljenje da nastavi s reformama koje smo zacrtali na prethodnim sastancima šestorke, a koji se tiču Federacije BiH”.

“Iskazali smo i vrlo jasnu nakanu da početkom godine učinimo sve kako bi stabilizirali političku i ekonomsku situaciju. Uvjet za to je da reformiramo odnose u federalnoj Vladi, odnosno u izvršnoj vlasti u FBiH i kroz rasprave smo se jasno opredijelili da izvršna vlast u Federaciji mora odgovarati parlamentarnoj većini koju imamo”, rekao je Dragan Čović u intervjuu Večernjem listu.

15 Comments

 1. Kaže Čović:”u tom duhu ja danas vidim našu Posavsku županiju”.Pa nije Posavina samo Federalni dio.Posavina je većinom oteta i ostala je u RS.
  Naravno RS je vama svetija od Boga.Nju se ne smije dirati.Evo prilike Kardinalu da se oglasi jer je ova Čovićeva izjava antihrvatska i antikatolička.Oprosti mi Bože ali pitam se ….

  • Oteta je, istina. No, Čović posve racionalno traži ono što se može dobiti, razmišlja u prostoru i vremenu, sukladno situaciji. Treći entitet je najbolja opcija za hrvatski korpus u BiH i za cijelovitu BiH. Sukladno tomu, mislim da je tvoj komentar pamflet, patka i podvala hrvatskim interesima u BiH, a da i ne govorim o uplitanju kardinala u sve to…

   • Tim više što na području RS-a danas ne živi figurativno rečeno 5 Hrvata… Istina, krivnjom samih Hrvata…

    • Matko a što kažeš na zadnju izjavu Kardinala da ga je Čović osobno uvrijedio i povrijedio rekavši da samo Hrvati Hercegovine vrijede kao Hrvati?Da li si gledao zadnji telering?Kardinal je dosta šutio jer je poznato zašto je pola Hrvata nestalo iz BiH.Pastir se brine za svoje stado koje vuci tipa Čovića,Bakira i Dodika rastrgaše.

 2. Ja osobno mislim da je Matko potpuno u pravu.Bosna se mora podeliti i mi Hrvati smo 100 % za to.Kardinalovo mišljenje nije vredno spomena jer je on verski službenik a ne političar.

 3. E jest mi vas preko glave.”Šime” pa govori podeliti,verski,vredno itd..drži se ti “Šime” svoga Srpstva a nas Hrvate pusti na miru.Isto vrijedi i za “Matka”.Idite brte na Poskok tu su vaši.Ako se lažno predstavljate barem proučite naše Hrvatske interese a i naučite Hrvatski jezik.Jadnici.

 4. Podrska Hrvatima za treci entitet… Nadam se da cete ga dobiti… Krst je krst, kriz je kriz. Ko razume, shvatice!

  • Ako zelis da nam barem malo bude bolje neces se vracati u proslost… Niko od nas nece zaboravit sta je bilo prije! Svako na svijetu je sa nekim ratovao pa tako i mi…
   Al evo kad si me vec “povukao” za jezik, hvala i vama za Jasenovac i Gradisku staru… I sta posle ovih recenica sledi? (Svadja i mrznja).

   Kao sto sam vec rekao podrska za vas entitet!

   • Hvala na podršci Serb.RS će morati vratiti Posavinu u treći entitet.Ti si to shvatio a ubrzo će i ostali.Glede poredbe Jasenovca i Vukovara to ne stoji.Jasenovac je bio radni logor.Pročitaj povijest za šesti razred.No nije bitno to.Bitno je da smo se složili oko trenutačnih problema i zaboravili prošlost.
    Još jednom hvala na podršci.Naš entitet treba 40 % federacije i 30 % RS jer nerealno je vratiti i Banja Luku.Posavina,Brčko je sasvim ok.

    • Ok. Al cek sad me nasmija, Jasenovac radni logor, znamo sta se tamo sve radilo necemo da spominjemo…
     Mnogo vise zrtava nego u mjestima koje si ti nabrojao!
     Ja sam napisao za vas dio u federaciji koji vam pripada, nisam spominjao R.Srpsku, jer ako ide tako onda i morate vratit Krajinu jer je i ona nama oteta…
     100% se razumijemo za federaciju al ovo ostalo nekako ne stima, nemoj se drzat onog, ko ti da šaku ti trazi cjelu ruku! Pozdrav
     100%

 5. U redu.Slažem se.Slobodno uzmite Krajinu.Bosna vam daje i Sloveniju i Hrvatsku i Mađarsku i Italiju.Samo vratite naše.Našu Posavinu.Usput ne bi bilo loše da vi nama vratite i Španiju glede naših Federalnih partnera Bošnjaka.Španija je nekad bila muslimanska zemlja pa bi bio red da Srbi to vrate.
  E sad pitanje za ocjenu:
  1.Kakove veze ima BiH sa Hrvatskom ili RS sa Španijom??
  2.Ako ti lopov u BiH ukrade nešto, da li obiješ Hrvatsku banku da bi to vratio?
  Čudni ste vi ljudi…

  • Niti cete vi dobiti Posavinu, niti cemo mi dobiti Krajinu! To je tako, mozda nekad bude drugacije?!
   To sa Španijom, Italijo, Madjarskom, nemam pojma o cemu pricas NITI me zanima!
   Za pitanja, 😀 nismo u skoli…
   A sa tim komentarom nisi dokazao da smo mi Srbi (cudni ljudi), nego si to dokazao za vas da ste cudni…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*