Čović: Dva HDZ-a moraju ući u federalnu vlast

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je ulazak predstavnika oba HDZ-a u federalnu vlast neminovnost, te da će taj proces početi čim profunkcionira novi saziv Vijeća ministara BiH.

“To će biti mnogo mekši orah od pitanja formiranja Savjeta ministara BiH. Tu pretpostavku zasnivam prije svega na potrebi da vlast u BiH po vertikali bude sastavljena od istih stranaka, jer ćemo u suprotnom imati blokade na svakom koraku koje nam nisu potrebne. Tu pretpostavku zasnivam prije svega na potrebi da vlast u BiH po vertikali bude sastavljena od istih stranaka, jer ćemo u suprotnom imati blokade na svakom koraku koje nam nisu potrebne”, rekao je Čović za BHT1.

Čelnik HDZ-a BiH rekao je kako je optimist da u sljedećih 60 dana može doći do dogovora i kompromisa među predstavnicima političkih stranaka o provođenju presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”.

“Moramo riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda i tog segmenta Ustava BiH što se tiče presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Naravno, stavovi su suprotni, ali možemo napraviti kompromis kao što smo to učinili i s Vijećem ministara BiH”, rekao je Čović.

Svjestan je stava predstavnika Republike Srpske da nisu potrebne veće izmjene od onih koje zahtijeva provođenje presude Suda u Strasbourgu. “Zato sam i rekao da je to prva faza. Potrebno je da se ojača povjerenje među političkim predstavnicima”, dodao je Čović.

Čović je odbacio kritike pojedinih političkih predstavnika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda zbog prisustvovanja obilježavanju 20. godina Republike Srpske, ističući kako griješi svako tko misli da se svađom sapredstavnicima Srpske može popraviti položaj Hrvata i Bošnjaka povratnika.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*