Čović: EU želi dati doprinos rješavanju položaja hrvatskog naroda u BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović jučer je u Mostaru okupio: posebnog predstavnika EU-a u BiH Petera Sorensena, veleposlanike zemalja Europske unije i Hrvatske kao buduće zemlje članice.

Na sastanku se u opuštenom ozračju razgovaralo o reformama u zemlji, ispunjavanju uvjeta za približavanje EU, popravljanju položaja Hrvata, rekonstrukciji vlasti, piše Večernji list.

Zajedno s Čovićem na sastanku je bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH te dopredsjednica HDZ BiH i šefica Kluba hrvatskih zastupnika u Domu naroda PS BiH Borjana Krišto.

Peter Sorensen bio je rezerviran u izjavi za medije ističući da je to bio privatni radni ručak. 
“Bio je jako dobar sastanak i relaksiran”, rekao je Sorensen. Veleposlanik Velike Britanije u BiH Nigel Casey rekao je da je s dužnosnicima HDZ-a BiH razmijenio poglede o zajedničkim interesima.

“Posebice o tome kada ćemo i kako vidjeti napredak BiH prema EU, kao i kako provesti odluku o presudi Sejdić-Finci. jednako tako razgovarali smo o mehanizmu koordinacije za EU, kao i izborima u Mostaru”, rekao je Casey.


Pri tome je potvrdio i da se razgovaralo oko unutarnjeg preustroja Federacije BiH. 
“Mi razumijemo stajališta HDZ-a koje je zauzeo o tome pitanju. S naše strane, željeli bismo vidjeti rješenja o razlikama koje postoje oko domaćih ustavnih mehanizama”, dodao je Casey.

Tijekom dvosatnog radnog ručka u jednom mostarskom restoranu Čović i suradnici su istaknuli da približavanjem Europskoj uniji vide mogućnost rješenja brojnih sporova u zemlji.


“Željeli smo poslati jednu jasnu poruku da HDZ i hrvatski narod vidi isključiv put BiH prema Europskoj uniji”, rekao je Čović. Pri tome je predsjednik HDZ-a BiH istaknuo da postoji razumijevanje za to da Hrvati u BiH nemaju jednak položaj te da je to potrebno mijenjati.

“Uvjeren sam da oni svi razumiju probleme BiH i da su svi svjesni da se danas pozicija hrvatskog naroda mora trajno riješiti kao jedna pretpostavka stabilnosti u BiH. Svi tu žele da dati jedan doprinos sa svoje strane”, istaknuo je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Čović je dodao je da je s veleposlanicima razgovarao i oko rješenja problema izbora u Mostaru, stoji u izvještaju Večernjeg lista.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*