Čović: HDZ BiH želi da se zadrži dosadašnje glasačko pravo

Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke Draganom Čovićem, boravilo je danas u Zagrebu, gdje ga je primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a sastalo se i s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem. Na sastanku u Predsjedničkim dvorima razgovaralo se o situaciji u BiH, posebno o položaju Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Predsjednik HDZ BiH Čović je informirao predsjednika Josipovića o stajalištima svoje stranke glede stanja u BiH te pozitivnih učinaka nedavnog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Josipovićeva ureda.
Čović se pak zanimao za tijek rasprave o promjenama Ustava RH koje se odnose na glasovanje hrvatskih državljana izvan Hrvatske te iznio poglede svoje stranke o tom pitanju.
“HDZ BiH želi da se zadrži dosadašnje glasačko pravo koje se definira Ustavom RH, a kada je u pitanju XI. izborna jedinica. Također, izuzetno me veseli što je HDZ BiH imao tu privilegiju da tri puta izravno razgovara s dr. Ivom Josipovićem otkako je inauguriran za predsjednika Republike Hrvatske. BiH je evidentno jedan od prioriteta u njegovoj politici i ono što će on raditi u predstojećem razdoblju”, izjavio je Čović govoreći o sastanku s Josipovićem.
HDZ BiH je objavio da je Čović je izvijestio predsjednika Josipovića o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, poziciji HDZ BiH, te pripremama stranke za predstojeće Opće izbore 2010. godine. Sugovornici su se složili kako u BiH sva tri konstitutivna naroda moraju biti istinski ustavno jednakopravna, kako BiH mora biti stabilna država u međunarodno priznatim granicama i da njena budućnost mora biti u euroatlantskim integracijama. Bosna i Hercegovina pripada predstavnicima sva tri konstitutivna naroda, a Republika Hrvatska podržava upravo takav koncept i uvijek će ga podržavati”, istaknuto je na sastanku.
Kada je riječ o aktivnostima HDZ BiH, dr. Dragan Čović je istaknuo kako je HDZ BiH odlučio organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH.
“HDZ BiH želi graditi korektne odnose sa svim političkim strankama u BiH zato što smo jednostavno upućeni jedni na druge. Aneks IV Daytonskog sporazuma je takav da je jedini način i put da se Hrvati moraju dogovarati s predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda. Sadašnje ustavno uređenje je takvo i bez ovakvih dogovora izabrani hrvatski dužnosnici neće biti relevantan politički čimbenik. HDZ BiH će do kraja zaštititi ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima u BiH i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je Čović.
Čović je predsjedniku Josipoviću osobno uručio Izborni program HDZ BiH za razdoblje od 2010. – 2014. godine te je izrazio želju da hrvatski predsjednik ubrzo ponovno službeno posjeti BiH te posjeti područja gdje žive Hrvati.
Na sastanku s vodstvom HSS-a, Čović je izvijestio o prilikama u BiH s obzirom na to da je u tijeku izborna kampanja, a govorio je i o izmjenama Ustava BiH. Izrazio je posebnu zahvalnost na svemu što HSS zastupa kroz svoje djelovanje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Republike Hrvatske kad su u pitanju građani BiH, osobito oni koji imaju pravo glasa u Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*