Čović: Hrvati žele onakvu BiH za kakvu su prije 19 godina glasovali na referendumu

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) učinit će sve da naša zemlja bude onakva kakvu smo željeli kada smo prije 19 godina izašli na referendum, kazao je u nedjelju u Sarajevu prije početka redovne sesije “Kruga 99” predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, prenijela je Fena.

Dodao je da BiH danas nije takva i da se do rješenja koje podrazumijeva ravnopravnost svih naroda u BiH može doći isključivo zajedno. Rješenje za BiH i hrvatsko pitanje, smatra Čović, jeste ono koje se temelji na četiri federalne jedinice, odnosno četiri multietničke regije.

– Moguće je da bude i neko drugo rješenje, ali da bismo promijenili Daytonski sporazum, potrebna nam je dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svako rješenje koje nudi ustavnu jednakost bošnjačkoga, srpskog i hrvatskog naroda i svih građana apsolutno je prihvatljivo za HDZ, rekao je Čović.

Čović je pojasnio da se, kada je u pitanju formiranje vlasti, došlo do određenih pomaka. “Posljednjih dana smo obavili mnogo razgovora i smatram da smo približili stavove. Vjerujem da je politički dogovor moguće postići u narednih sedam dana”, rekao je Čović.

HDZBiH bit će zadovoljan ukoliko se ispoštuje legitimna volja hrvatskog naroda.

“To znači da se ovo malo funkcija koje su nam date Daytonskim sporazumom popuni legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda. Mi se tek trebamo  okrenuti budućnosti i promijenimo Ustav BiH. To moramo uraditi u naredna dva-tri mjeseca. Na kraju, to smo i obećali visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i zamjeniku državnog tajnika SAD-a Jamesu Steinbergu”, izjavio je Čović.

2 Comments

  1. Nebih rekao da se HDZ borio za takvu BiH ,HSP se borio za BiH o kojoj pričate gospodo pa su neki za to i glavom platili !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*